Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Prešov chce zrevitalizovať verejné priestranstvá na dvoch námestiach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obnovené budú aj spevnené plochy a chodníky. Pribudnú aj prvky drobnej architektúry ako lavičky, infotabule, odpadkové koše, stojany na bicykle či pitná fontánka.

Prešov 4. marca (TASR) - Mesto Prešov plánuje v prvej polovici roka 2022 začať s rozsiahlou revitalizáciou verejných priestranstiev v lokalitách Námestie mládeže a Duchnovičovo námestie. Realizácia projektu bude možná vďaka schváleniu nenávratného finančného príspevku z eurofondov. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Plochy, ktoré budú revitalizované, sú ohraničené frekventovanými cestnými komunikáciami, parkoviskami, riekou Torysa a jej premostením a taktiež zástavbou bytových domov okolitého sídliska. Ide o tri plochy, medzi ktorými sú vzájomné väzby v oblasti funkčného využitia. Celková rozloha riešeného územia je takmer 14.000 štvorcových metrov.

"Na každej z plôch bude realizovaných niekoľko typov prác. V rámci sadových úprav budú vysadené stromy, cibuľoviny, vytvorené budú kvetinové trvalkové záhony či dažďové záhrady," uviedla Šitárová.

Obnovené budú aj spevnené plochy a chodníky. Práce budú zahŕňať presmerovanie úseku cyklistickej trasy k novému bezpečnému priechodu pre chodcov, doplnenie chodníkov z betónovej dlažby, vytvorenie priestoru pre možnosť stretnutí a oddychu. Pribudnú aj prvky drobnej architektúry ako lavičky, infotabule, odpadkové koše, stojany na bicykle či pitná fontánka.

Doplnené bude aj osvetlenie chodníkov v parku a významné prvky, ako je pamätník, kríž a fontána, budú osvetlené reflektormi.

Celkové náklady na realizáciu projektu predstavujú 740.457 eur, pričom výška schváleného nenávratného finančného príspevku z eurofondov je 703.434 eur.