Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Prešov dnes ocenil osobnosti i inštitúcie

Pravoslávny arcibiskup Ján dostal cenu in memoriam. Archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Cenu priznali desiatim osobnostiam a šiestim inštitúciám za významný prínos k rozvoju kraja.

Prešov 23. októbra (TASR) – Poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja dnes rozhodli o udelení Cien PSK. Ocenenia osobnostiam a kolektívom za významný prínos k rozvoju Prešovského kraja udeľuje regionálna samospráva od roku 2004.

Komisia pre udelenie cien dostala do stanoveného termínu dovedna 16 návrhov, z toho 10 osobností a šesť inštitúcií. Návrhy vyhodnotila a následne predložila na schválenie Zastupiteľstvu PSK.

Poslanci rozhodli, že Cenu PSK in memoriam udeľujú prešovskému pravoslávnemu arcibiskupovi Jeho Vysokopreosvietenosti Jánovi. Ocenenie sa udeľuje za osobný prínos k rozvoju duchovného života cirkvi, aktívnu účasť na ekumenickom dialógu. Arcibiskup Ján stál na čele Pravoslávnej cirkvi na Slovensku šesť rokov a zomrel začiatkom augusta tohto roka.

Regionálna samospráva sa rozhodla oceniť aj horolezca Petra Hámora z Popradu za dosiahnutie výnimočných výsledkov v horolezeckom športe, za reprezentáciu Slovenska a Prešovského kraja v zahraničí. Rovnako ocenili 48-ročného zanieteného športovca aj za jeho prínos v oblasti propagácie prírody a zdravého životného štýlu.

Ocenený Peter Solej, zakladateľ aktivity Naše Aktivity Pre Slovensko.
Foto: TASR
Na základe rozhodnutia zastupiteľstva Cenu PSK získa aj 25-ročný zakladateľ inštitútu Naše aktivity pre Slovensko Peter Solej z Humenného. Cenu získa za mimoriadne výsledky práce v oblasti kultúry, osobný prínos pri prehlbovaní dialógu medzi národmi a stúpencami rozličných náboženských tradícií.

Rozhodnutie komisie má odporúčajúci charakter a o konečnom udelení ceny rozhoduje zastupiteľstvo, hlasovaním o celom návrhu. Dnes ho v záverečnom hlasovaní odobrilo 38 poslancov, nikto nebol proti a 14 sa zdržali.

Poslanec Juraj Hurný (KDH, SDKÚ-DS) navrhol, aby sa hlasovalo len o dvoch ocenených, viacerí poslanci sa totiž nestotožnili s cenou pre Soleja. Hurného pozmeňovací návrh však nezískal dostatočnú podporu zastupiteľstva.

"Ja si vážim prácu pána Soleja a rešpektujem jeho zásluhy v tejto oblasti, ale je ešte veľmi mladý. Tá cena je pomerne významným ukazovateľom verejného uznania a musí zohľadňovať aj prácu za isté obdobie. On má život ešte pred sebou a na takéto ocenenie je podľa mňa veľmi skoro," povedal Hurný.

Predseda PSK Peter Chudík konštatoval, že v prípade udeľovania cien platia isté zásady, ktoré sa dodržiavajú a ak chcú poslanci spôsob zmeniť, mali by odhlasovať iné pravidlá.

Pripustil, že keď sa pozerá na dnešné hlasovanie, bolo by možno dobré, ak by sa tie zásady zmenili. Hovoriť o tom chce so zástupcami poslaneckých klubov.

"Myslím si, že ide o dosť vážnu vec a pri takomto bode by mala byť jednota a zhoda v hlasovaní poslancov bez ohľadu na príslušnosť v kluboch," povedal Chudík. Dodal, že po prvý raz sa nezúčastnil na rokovaní tejto komisie, Soleja si vraj hlboko váži, pretože urobil veľa pozitívnej práce. Podľa neho je veľa iných osobností, ktorí by si toto ocenenie zaslúžili.