Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Festival komunitnej hudby predstaví kultúrne aktivity v Prešove

Prešov - ilustračné foto. Foto: TASR

Dvojdňové podujatie nazvané Festival komunitnej hudby sa bude konať v termíne 21. – 22. septembra.

Prešov 4. septembra (TASR) – Prešovský EkoPark Holá hora poskytne svoje priestory na prezentáciu domácich zariadení poskytujúcich sociálne služby a vystúpenia hudobných zoskupení. Dvojdňové podujatie nazvané Festival komunitnej hudby sa bude konať v termíne 21. – 22. septembra. Organizuje ho Asociácia vzdelávateľov v sociálnej práci na Slovensku so sídlom v Prešove (AVSP) v spolupráci s Inštitútom edukológie a sociálnej práce Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove a prešovskou radnicou. Pôjde o podujatie, ktoré sa v tejto kombinácii - hudba a sociálna sféra - na území mesta ešte nikdy nekonalo. Informovala o tom predsedníčka AVSP Beáta Balogová.

"Hlavnou myšlienkou podujatia je prezentácia amatérskych umelcov hudobných zoskupení, s voľným vstupom pre verejnosť. Vystúpenia sú plánované v spolupráci s organizáciami bez nároku na honorár. Naším zámerom je predstaviť činnosť a potenciál prešovských umelcov a vytvoriť priestor pre kultúrne popoludnie s pridanou sociálnou hodnotou," uviedla Balogová. V programe sa predstaví deväť amatérskych a päť poloprofesionálnych hudobných skupín. Medzi nimi aj Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša, Folklórny súbor Torysa, Vocals, Brillant. Pôjde o nultý ročník, z ktorého by postupne mohol vzniknúť stály festival s možnosťou rozšírenia o aktivity, povedala Balogová.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová doplnila, že mesto prevzalo záštitu nad festivalom, poskytne priestory EkoParku, ktoré patrí do jeho zriaďovateľskej pôsobnosti a prispeje aj finančne. ABC Centrum voľného času zabezpečí ozvučenie areálu.

"Som veľmi hrdá na to, že v Prešove bude prvýkrát takéto podujatie, ktoré bude otvorené pre širokú verejnosť, kde naozaj ukážeme, že sa komunity vedia baviť, spájať a vedia byť prínosom aj pre ľudí, ktorí momentálne nie sú odkázaní na sociálnu pomoc. Zároveň si myslím, že mnohí tam nájdu aj inšpiráciu práve v sociálnej oblasti, rozšíria svoje poznanie o tom, čo všetko v Prešove sa v sociálnych službách deje a aké možnosti pomoci sa dajú poskytnúť," uviedla Turčanová.

Balogová doplnila, že zámerom organizátorov je obohatiť hudobnú produkciu o Jesenný sociálny trh, na ktorom sa verejnosti prezentuje 15 zariadení. Svoju činnosť predstavia mimovládne organizácie, občianske združenia a neziskové organizácie pôsobiace v oblasti sociálnej práce na území mesta. Jesenný sociálny trh navyše vytvorí priestor predstaviť verejnosti sociálne služby, aby získali lepší prehľad o možnostiach ich využitia v rôznych životných situáciách.

Počas dvoch dní sú naplánované aj odborné workshopy prístupné verejnosti, kde priblížia metódy sociálnej práce ako muzikoterapiu, biblioterapiu či tréning sociálnych zručností.