Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Mesto Prešov sa pustilo do boja s inváznymi drevinami

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Likvidáciou inváznych drevín sa zamedzí, aby sa rozširovali a poškodzovali tak iné, zdravé a žiadané druhy.

Prešov 8. decembra (TASR) – Mesto Prešov v tomto mimovegetačnom období odstraňuje invázne dreviny z mestských pozemkov. Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, každý vlastník pozemkov ich musí udržiavať, s čím súvisí aj odstraňovanie nepôvodných druhov, ktoré sa začali rýchlo šíriť do okolia a neželane obsadzujú nové plochy.

Likvidáciou inváznych drevín sa zamedzí, aby sa rozširovali a poškodzovali tak iné, zdravé a žiadané druhy. Tieto invázne rastliny sa totiž šíria samovoľne a vytláčajú pôvodné druhy z ich prirodzených biotopov.

„Odstraňovanie týchto drevín zo svojich pozemkov vykonáva mesto Prešov postupne, a to v mimovegetačnom období, ktoré trvá do 31. marca. Postupuje tak v zmysle Zákona o ochrane prírody a krajiny, kedy je vlastník alebo správca či užívateľ pozemku povinný na vlastné náklady odstraňovať zo svojho pozemku invázne druhy rastlín. V týchto dňoch došlo napríklad k výrubu 12 kusov inváznych drevín druhu javorovec jaseňolistý, ktoré boli značným spôsobom poškodené na Ulici Československej armády,“ uviedla Kmetóny Gazdová.

Ďalej konkretizovala, že výruby inváznych drevín sa postupne realizujú aj na Sídlisku III v lokalitách ulíc Vlada Clementisa, Volgogradská, Prostejovská, Tomášikova a iných, na sídlisku Sekčov i v ďalších mestských častiach.

K inváznym druhom patria Ailanthus altissima (pajaseň žliazkatý), Amorpha fruticosa (beztvarec krovitý), Lycium barbarum (kustovnica cudzia) a Negundo aceroides (javorovec jaseňolistý), z nich sa na území Prešova najčastejšie nachádzajú dreviny druhu javorovec jaseňolistý. Ten sa rozmnožuje generatívne (semenami), v menšej miere sa vyskytuje pajaseň žliazkatý, ktorý sa rozmnožuje aj vegetatívne (koreňovými a pňovými výmladkami), konkretizovala hovorkyňa.