Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Prešov: Na Univerzite tretieho veku si môžu seniori trénovať pamäť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Starší ľudia môžu získať aj základy finančnej gramotnosti či práce s počítačom alebo sa prihlásiť na sociálne poradenstvo pre seniorov. Elektronickú prihlášku treba zaslať do 9. septembra 2016.

Prešov 14. júla (TASR) – Na Univerzite tretieho veku Prešovskej univerzity (UTV PU) v Prešove si v najbližšom akademickom roku môžu seniori vybrať zo 16 študijných odborov. Prihlásiť sa môžu do 9. septembra, prihlášku nájdu aj v elektronickej podobe na internetovej stránke univerzity. Pre TASR to uviedla hovorkyňa PU Andrea Čajová.

Budúci študenti si môžu rozšíriť svoje znalosti napríklad z astronómie, dejín súčasnej hudby, geografie sveta, práva či slovenčiny. Môžu sa tiež venovať tréningu pamäte (kognitívny rozvoj), získať základy finančnej gramotnosti či práce s počítačom alebo sa prihlásiť na sociálne poradenstvo pre seniorov.

Univerzita ponúka aj odbory, ktoré im rozšíria znalosti z okruhu ich koníčkov, akým je praktické záhradkárstvo, včelárstvo alebo výtvarné umenie. Seniori si môžu prehĺbiť informácie z oblasti zdravia a to v dvoch programoch – pohyb a zdravie alebo starostlivosť o zdravie. K moderným vedám patrí sekularizácia a globalizácia.

Koordinátorka Univerzity tretieho veku na PU Stanislava Šuščáková uviedla, že v minulom školskom roku mali 212 študentov, najstaršou bola 85-ročná babička.

Študenti sa stretávajú zväčša sedemkrát za semester, čo vychádza zhruba každé dva týždne. Jedno stretnutie trvá tri vyučovacie hodiny. Program pohyb a zdravie a práca s PC má stretnutia rozvrhnuté na každý týždeň.