Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Popri nedokončenom kúpalisku chodia Prešovčania už vyše tri desaťročia

Na snímke nedokončené kúpalisko pri športovej hale v Prešove dlhé roky chátra. Prešov, 22. júla 2018 Foto: TASR/Milan Kapusta

Mesto Prešov tvrdí, že v súvislosti s rozostavaným kúpaliskom pri mestskej športovej hale v súčasnosti prebieha na Krajskom súde súdne konanie.

Prešov 22. júla (TASR) – Nedokončené kúpalisko pri športovej hale v Prešove dlhé roky chátra. Radnica ho nedokončila a momentálne situáciu komplikuje súdny spor. Prešovčania by však privítali, keby bolo hotové, mal tam byť totiž bazén, ktorý by spĺňal olympijské parametre.

Na pôvodné plány radnice spomína i 75-ročný Ladislav Benko z Prešova, ktorý pôsobil kedysi v Prešove a potom v pražskej Dukle, najprv ako plavec a neskôr i pólista. „Čo si pamätám, tak malo tu vzniknúť Centrum, Všešportový areál. Malo tu byť kúpalisko, cyklistický velodróm. Z toho všetkého len cyklistický štadión stojí. Teraz tu pribudla hala pre volejbalistov, čo patrí pod vysokú školu, ale čo sa týka plavárne, rozostavali to, ale akosi to nepokračuje. Na také veľké mesto ako je Prešov, je zlé, že tu nie je niečo také. Sú tu pólisti, plavci, záujem o to je. Prešov je tretie najväčšie mesto na Slovensku a nemá olympijský bazén, ktorý by mal 50 metrov. Plavecké bazény treba ako soľ," povedal pre TASR Benko.

V Prešove sa zrodilo podľa jeho slov viacero významných športovcov. „Napríklad Mirianna Brtková, ktorá bola mnohonásobná československá rekordérka v plávaní, majsterka republiky. Bola to najžiarivejšia hviezda, moja rovesníčka. Potom to bol doktor Milan Kručay, ale ten plával za Bratislavu. Ďalej Ján Pavlík, ktorý bol majstrom republiky, pochádzal zo Sečoviec a potom mladší chlapci, ktorých bolo veľa," zaspomínal si Benko, ktorý má na svojom konte niekoľko rekordov.

Na snímke nedokončené kúpalisko pri športovej hale v Prešove dlhé roky chátra. Radnica ho nedokončila a momentálne situáciu komplikuje súdny spor. Prešovčania by však privítali, keby bolo hotové, mal tam byť totiž bazén, ktorý by spĺňal olympijské parametre. Prešov, 22. júla 2018
Foto: TASR/Milan Kapusta


Výhoda olympijského bazéna je v tom, že sa v ňom plavci vedia lepšie pripraviť. „Na veľkých pretekoch sme plávali už len v 50-tkach, máš to v rukách. Dá sa aj v malých, ale je to tak, že treba mať zvyk na veľké kúpalisko," vysvetlil Benko.

„Som blízko bývajúci sused toho kúpaliska, ktoré už malo byť pre mnohými rokmi hotové. Je mi to trošku ľúto, že na Prešov sa v takýchto situáciách zabúda, pretože sa postavil cyklistický velodróm, 'koničkárne' a neviem čo," posťažoval sa Prešovčan Pavol Aman, ktorý bol v minulosti aktívnym plavcom, vodným pólistom a neskôr i trénerom plaveckých športov.

„Je mi trocha ľúto, že ľudia sa nemajú pomaly kde kúpať, snáď na Delni, plus niečo na sídlisku III a mám dojem, že zostali už len rieky Torysa a Sekčov. Podľa mňa 100-tisícový Prešov si zaslúži pre ďalšie generácie, aby mali ľudia viac pohybových aktivít. Nehovorím už o deťoch, ktoré nevedia plávať a nemá sa pomaly kde robiť ani výučba," povedal Aman.

Na snímke nedokončené kúpalisko pri športovej hale v Prešove dlhé roky chátra. Radnica ho nedokončila a momentálne situáciu komplikuje súdny spor. Prešovčania by však privítali, keby bolo hotové, mal tam byť totiž bazén, ktorý by spĺňal olympijské parametre. Prešov, 22. júla 2018
Foto: TASR/Milan Kapusta


Mesto Prešov tvrdí, že v súvislosti s rozostavaným kúpaliskom pri mestskej športovej hale v súčasnosti prebieha na Krajskom súde súdne konanie vo veci neplatnosti pôvodnej kúpnej zmluvy z roku 1982, predmetom ktorej bol odpredaj pozemku, na ktorom sa nachádza rozostavané kúpalisko plus okolie v podiele jednej polovice.

„Neplatnosti kúpnej zmluvy sa domáha jedna zo spoluvlastníčok sporného pozemku. Doposiaľ nebolo súdne konanie právoplatne ukončené. O ďalšom podiele vo výške jednej polovice bolo v minulosti už právoplatne rozhodnuté v prospech mesta Prešov. Nakoľko ide o dlhoročný súdny spor, ktorý doposiaľ nie je právoplatne ukončený s určením vlastníka k spornej polovici pozemku, areál chátra a do právoplatného ukončenia súdneho sporu nie je možné vykonávať činnosti, respektíve aktivity na spornom pozemku," povedala pre TASR hovorkyňa primátorky mesta Prešov Martina Poláková.