Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na celom území Prešovského kraja sneží, pribúdajú dopravné nehody

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Silné sneženie evidujú cestári aktuálne v okresoch Bardejov, Snina, Medzilaborce, Svidník a Vranov nad Topľou, slabo sneží v Prešovskom a Popradskom okrese.

Prešov 14. marca (TASR) - Na celom území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) momentálne sneží a v niektorých častiach fúka aj vietor. Všetky cesty sú však podľa dispečera Správy a údržby ciest PSK Tomáša Laža zjazdné bez problémov, poľadovica sa však vytvára v okrese Bardejov.

„Inak sme nezaznamenali žiadne problémy na cestách, v niektorých oblastiach môže vozovku pokrývať kašovitá vrstva snehu. Jednoznačne však upozorňujeme vodičov, aby zvýšili pozornosť a prispôsobili jazdu aktuálnym podmienkam,“ upozornil Lažo. Momentálne je v teréne 30 sypačov, cestári stále monitorujú situáciu.

Pre poveternostné podmienky sa však už od rána stalo v kraji viacero dopravných nehôd. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove TASR informoval, že hasiči od rána riešili už osem dopravných nehôd, všetky v okresoch Poprad a Bardejov. Išlo však len o menšie nehody, pri ktorých sa zranila jedna osoba.

Pre celý Prešovský kraj platí až do piatku (15.3.) popoludnia výstraha druhého stupňa pred snežením a silným vetrom. Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke upozorňuje, že napadnúť môže od 20 až do 35 centimetrov snehu a vietor môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 20 až 27 metrov za sekundu. Oba tieto faktory sa môžu podpísať aj pod tvorbu snehových závejov a jazykov.

Košice: Polícia upozorňuje vodičov v kraji na silný nárazový vietor

Polícia v Košickom kraji vyzýva vodičov nákladných vozidiel jazdiacich na území okresu Košice-okolie v oblasti Turňa nad Bodvou a v rožňavskom okrese na horskom priechode Soroška, aby zvýšili pozornosť za volantom vzhľadom na silný nárazový vietor.

"Policajti v týchto úsekoch dohliadajú na bezpečnosť a plynulosť v cestnej premávke a v súvislosti so silným nárazovým vetrom dávajú pokyny vodičom prázdnych nákladných vozidiel a kamiónom, aby ich odplachtovali, prípadne sa otočili späť," uviedol dnes Košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

Vodičov polícia vyzýva, aby prispôsobili rýchlosť jazdy poveternostným podmienkam, stave a povahe vozovky, jazdili opatrne a znížili rýchlosť. Aj takto môžu predísť nehodám a zabrániť tak stratám na životoch, zdraví alebo majetku. "Dopravnú situáciu na cestách polícia monitoruje. Žiadame vodičov, aby rešpektovali pokyny príslušníkov Policajného zboru," dodal Szabó.