Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

Prešov pre havarijný stav uzavrie päť lávok pre chodcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Stav niektorých lávok je natoľko vážny, že môže dôjsť k ich zrúteniu, uviedla primátorka mesta.

Prešov 26. marca (TASR) – Z dôvodu bezpečnosti mesto Prešov uzavrie päť lávok pre chodcov. Dôvodom je ich havarijný stav. Tri z nich tvoria premostenie cez rieku a dve vedú ponad železničnú trať. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Radnica dala podľa jeho slov skontrolovať všetkých 14 lávok, ktoré sa nachádzajú na území mesta a sú v jeho správe. Kontrola preukázala, že až päť lávok je v havarijnom stave. Ide o lávku na Mukačevskej ulici, lávku pri Prešovskej univerzite (PU), lávku na Suvorovovej ulici a dve lávky premosťujúce železničnú trať medzi Lesíkom delostrelcov a Rusínskou ulicou. Aby nedošlo k ohrozeniu chodcov, radnica ich preto dala kompletne uzavrieť.

"Stav niektorých lávok je natoľko vážny, že môže dôjsť k ich zrúteniu. Prvoradá je pre nás bezpečnosť ľudí, a preto chcem všetkých Prešovčanov požiadať o rešpektovanie obmedzení a o trpezlivosť. Pripravené obchádzkové trasy sú nevyhnutným, avšak iba dočasným riešením tejto situácie," uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Lávky, ktoré sú v nevyhovujúcom stave, budú uzavreté od pondelka (29. 3.). Počas trvania uzávery budú chodci presmerovaní na obchádzkové trasy. Prioritne budú podľa Tomeka riešené dve lávky pri Lesíku delostrelcov, aby nedošlo k ohrozeniu železničnej dopravy. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) už v danom úseku dočasne znížili rýchlosť vlakov.

"Tieto dve lávky nebude možné z dôvodu zlého technického stavu opraviť, a preto na základe výsledkov diagnostiky rozhodneme o ich asanácii," skonštatoval Tomek.

V prípade zvyšných troch lávok odhadujú predbežné náklady na ich diagnostiku a rekonštrukciu v predpokladanom objeme približne 250.000 eur. Presnejšiu cenu však bude radnica poznať až po vykonaní diagnostiky.

Mesto dalo skontrolovať taktiež 15 mostov. Kontroly preukázali, že až sedem objektov spomedzi 29 mostov a lávok si vyžaduje okamžité opatrenia.

"V prípade ďalších deviatich objektov, ktoré vykazujú nižší stupeň poškodenia, bude taktiež potrebné prijať v najbližšom čase adekvátne opatrenia. Bližšie informácie budeme mať k dispozícii po vykonaní diagnostiky. K prípadnému uzavretiu mostov pristúpime v súčinnosti s krajským dopravným inšpektorátom," dodal Tomek.