Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prešov pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu Jarkovej ulice

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Investícia vo výške približne 4,8 milióna eur zahŕňa aj výmenu sietí technickej infraštruktúry.

Prešov 25. februára (TASR) – Jarková ulica v Prešove, ktorá patrí k najfrekventovanejším komunikáciám v pamiatkovej zóne Prešova, prejde v najbližších rokoch rozsiahlou rekonštrukciou. Investícia vo výške približne 4,8 milióna eur zahŕňa aj výmenu sietí technickej infraštruktúry. Stavbári upravia zhruba 1100 metrový úsek trasy od obchodného domu Tesco po vyústenie na Hlavnú ulicu pri soche Krista.

"Obnova výrazne zmení tvár Jarkovej ulice, no nezmení sa jej charakter. Zostane zachovaný koridor pre peších, pre obslužnú dopravu a nevyhnutnú, časovo regulovanú statickú dopravu. Naším zámerom je zachovanie uličného priestoru, teda cesty a chodníkov po oboch stranách tak, ako je to v súčasnosti," informovala hlavná architektka mesta Mária Čutková. Tá sa prikláňa k povrchovej úprave z dlažby z prírodného kameňa. Po rekonštrukcii bude cesta a chodníky v jednej výškovej úrovni, čím sa dosiahne ich bezbariérovosť. Všetky dažďové zvody stavbári napoja na kanalizáciu.

Čutková ďalej uviedla, že z dopravného hľadiska ide o obslužnú komunikáciu, na ktorej sa osvedčila jednosmerka. Na úseku od križovatky s Weberovou ulicou po Tesco sa počíta s návratom k obojsmernej premávke, pri obchodnom dome je navrhnuté kruhové obratisko. Jarková ulica bude napojená na prvý mestský dopravný okruh cez Tkáčsku a Okružnú ulicu s možnosťou obojsmernej premávky.

Na obnove Jarkovej ulici pribudne stromová aleja a drobná architektúra, ako sú lavičky, stojany na bicykle, odpadkové koše, nové verejné osvetlenie a informačné panely o historických pamiatkach Prešova.

Architektonický návrh rekonštrukcie Jarkovej ulice je vypracovaný od roku 2004, no mesto samotnú realizáciu vždy odsúvalo. "V súčasnosti príprava nabrala na intenzite – už sa spracováva dokumentácia pre vydanie územného rozhodnutia. So samotnými stavebnými prácami bude možné začať po vydaní stavebného povolenia a po zvládnutí procesu verejného obstarávania na dodávateľa prác,“ konkretizovala Čutková. Stavebné práce by sa mali začať v priebehu budúceho roka a sú rozvrhnuté po etapách. Termín môže ovplyvniť aj trvanie archeologického výskumu a od schválenie financií v rozpočte mesta.