Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Vďaka nižšej vysúťaženej cene energií Prešov ušetrí ročne 1,5 milióna

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na základe stanovenej ceny samospráva v súčasnosti uzatvára zmluvy pre dopravný podnik, cestnú svetelnú signalizáciu, verejné osvetlenie, školy, školské zariadenia a objekty vo vlastníctve mesta.

Prešov 20. decembra (TASR) - Mesto Prešov urobilo najvýhodnejší nákup elektrickej energie za posledné roky, vďaka tomu výrazne ušetrí. Informovala o tom hovorkyňa mesta Terézia Rácová s tým, že na budúci rok sa podarilo obstarať dodávky elektrickej energie v cene 127,15 eura/MWh bez DPH. Tentoraz realizovala nadlimitnú verejnú zákazku Rozvojová implementačná agentúra mesta Prešov.

Na základe stanovenej ceny samospráva v súčasnosti uzatvára zmluvy pre dopravný podnik, cestnú svetelnú signalizáciu, verejné osvetlenie, školy, školské zariadenia a objekty vo vlastníctve mesta. Agentúra bola poverená verejným obstarávaním s presnou špecifikáciou predmetu zákazky. "To prinieslo mimoriadne dobrý výsledok," zhodnotila hovorkyňa.

Na porovnanie, v roku 2021 bola vysúťažená dodávka elektrickej energie na roky 2022 a 2023 v hodnote 160 eur/MWh bez DPH. V tomto roku je to ešte lacnejšie ako v období spred energetickej krízy. "Ide tak o najvýhodnejší nákup elektrickej energie za posledné roky. Zatiaľ čo v tomto roku mesto zaplatilo len za verejné osvetlenie 1,7 milióna eur bez DPH, v roku 2024 zaplatí za elektrinu v celom meste 1,5 milióna eur bez DPH," objasnila Rácová.

Oproti tomuto roku mesto v období rokov 2024 a 2025 ročne ušetrí len na elektrickej energii na verejné osvetlenie približne 1,1 milióna eur bez DPH. Celková ročná úspora vrátane dopravného podniku, školských zariadení či objektov vo vlastníctve mesta bude vo výške viac ako 1,5 milióna eur bez DPH. "Tieto ušetrené prostriedky použijeme na skvalitňovanie služieb občanom, keďže naším cieľom je neustále zlepšovať podmienky na život v meste. Či už hovoríme o bežnej údržbe, školstve alebo sociálnej sfére," dodal primátor Prešova František Oľha.