Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Veterná smršť poškodila v Prešove vyše 300 stromov. Škody sú veľké

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukončenie prác je zatiaľ v nedohľadne, lebo stále sa nachádzajú nové a nové polámané stromy, ktoré je potrebné čistiť a zabrániť tomu, aby spadli nejaké ulomené konáre na autá alebo na ľudí.

Prešov 20. júla (TASR) – Kalamitu po veternej smršti v Prešove z 5. júla, ktorá zničila alebo poškodila okolo 300 stromov na verejných priestranstvách, odstraňujú zamestnanci spoločnosti Záhradníctvo Sadex už dva týždne. Firma je zmluvným partnerom prešovskej radnice, ktorá sa stará o zeleň v meste. V prvých dňoch nasadili do terénu 25 ľudí, štyri nákladné autá a štyri ďalšie podporné vozidlá. Zatiaľ narátali škody okolo 40.000 eur. Práce na odstraňovaní poškodených stromov odhadujú ešte na dlhšie. Informoval o tom riaditeľ divízie pre kontakt s mestom Prešov Rastislav Feriančik ml.

„Do dnešného dňa sme narátali 165 padnutých stromov alebo stromov, ktoré boli poškodené tak, že by ich bolo treba odstrániť výrubom a ďalších 143 stromov, ktoré bolo potrebné orezať. Do veľkej miery popadali zdravé stromy, v najväčšej miere to boli smreky, vŕby, stromy, ktoré majú krehké drevo ako borovice. Na odstraňovaní škôd sa stále pracuje. Ukončenie je zatiaľ v nedohľadne, lebo stále sa nachádzajú nové a nové polámané stromy, ktoré je potrebné čistiť a zabrániť tomu, aby spadli nejaké ulomené konáre na autá alebo na ľudí. Doterajšia škoda bola vyčíslená na necelých 40.000 eur,“ uviedol Feriančik. Polámané stromy a škody na súkromnom majetku nie sú zahrnuté v tejto evidencii.

Podľa vyjadrenia Feriančika šťastím je, že mesto v posledných rokoch sa vo väčšej miere aj vyššou sumou peňazí podieľalo na monitorovaní stromov a včasnej likvidácii starých a poškodených drevín. V opačnom prípade by pri takejto intenzite vetra spadlo oveľa viac stromov. Feriančik túto kalamitu považuje za najväčšiu za posledných 16 rokov, odkedy pracujú pre mesto. „Doteraz sme po búrkach likvidovali 20, maximálne 50 stromov, teraz ich však bolo 300 kusov,“ skonštatoval.

Odborník na zeleň v meste ďalej uviedol, že vietor vyvrátil úplne zo zeme 43 stromov. Pomerne veľa z nich bolo smrekov, a to z toho dôvodu, že majú plytké korene. „Do intravilánu sú vhodnejšie stromy, ktoré majú kratšie vetvy a ktoré nedosahujú veľkých výšok. Sú to nejaké upravené javory alebo pôvodné dreviny ako lipy. Ale treba sa o ne starať,“ povedal Feriančik.

Najviac stromov padlo na Sídlisku III, poškodili aj tri autá a jeden balkón. Žiadne osoby neboli zranené. Búrka sa najmenej podpísala v lokalitách Solivar a Šváby.