Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Vojenské letisko v Prešove dnes obsadili civilisti

Deň otvorených dverí na vojenskom letisku v Prešove 29. mája 2015. Na snímke ukážka statickej techniky. Foto: TASR/Milan Kapusta

Medzi vojakmi sa premávajú najmä rodičia s deťmi, ktoré sa prišli pozrieť na Posádkový deň detí 2. mechanizovanej brigády generála Rudolfa Viesta a Vrtuľníkového krídla v Prešove.

Prešov 29. mája (TASR) – Na vrtuľníkovú základňu v Prešove zavítalo dnes veľa návštevníkov. Medzi vojakmi sa premávajú najmä rodičia s deťmi, ktoré sa prišli pozrieť na Posádkový deň detí 2. mechanizovanej brigády generála Rudolfa Viesta a Vrtuľníkového krídla v Prešove. Vojaci otvorili garáže a hangáre a vystavujú veľké množstvo pozemnej i leteckej techniky. Pripravili aj ukážky svojej práce, takže ľudia môžu až do popoludnia uvidieť napríklad pozemný boj zblízka či rôzne zbrane. Nad hlavami im lietajú vrtuľníky a tesne pred nimi pristávajú parašutisti.



"Súčasťou dňa detí je ukázať, čo máme k dispozícii a že sme pripravení pomôcť aj pri mimoriadnych situáciách občanom Slovenska. Naša úloha je, pochopiteľne, v prvom rade bojová, ale sme pripravení aj na pomoc obyvateľstvu. Armáda je stále atraktívna, no moja skúsenosť tu je, že je ešte atraktívnejšia ako v iných častiach Slovenska. Tu je ten vzťah srdečnejší. Možno je to aj z dôvodu, že z geografického hľadiska bolo na východe aj viac mimoriadnych situácií, v rámci ktorých sa pomáhalo občanom," uviedol veliteľ 2. mechanizovanej brigády generála Rudolfa Viesta Martin Stoklasa.



Poznamenal, že z najmodernejšej a najnovšej techniky si dnes ľudia môžu na prešovskom letisku pozrieť napríklad záchranárske člny, odmínovací komplet, ale aj nové ručné zbrane, ktoré zavádzajú momentálne v 2. mechanizovanej brigáde. Časť techniky, ktorú dnes návštevníci letiska môžu vidieť, pomáhala v minulosti nielen priamo pri záplavách a požiaroch, ale i po mimoriadnych udalostiach napríklad pri premosťovaní ciest alebo zásobovaní odrezaných častí obcí.

Podľa zástupcu veliteľa Vrtuľníkového krídla v Prešove Petra Fabišíka vrtuľník z tohto letiska pomáhal naposledy minulý rok pri požiari v Betliari. Práve tieto stroje sú aj v tento deň najväčšou atrakciou nielen pre najmenšie deti. V budúcom roku by podľa neho mali na prešovské letisko pribudnúť ďalšie nové vrtuľníky.