Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Prešov vyhlásil súťaž o najkrajší balkón a predzáhradku

Ilustračná snímka. Foto: AP Photo/Matt Rourke

Základným kritériom bude estetický vzhľad súťažných plôch a balkónov.

Prešov 19. júla (TASR) – Mesto Prešov vyhlásilo tretí ročník súťaže Najkrajší balkón a predzáhradka 2019. Jej cieľom je podporiť obyvateľov podieľajúcich sa na estetizácii predzáhradiek a balkónov. TASR o tom informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

"Súťaž je vyhlásená v troch kategóriách - najkrajší balkón, najkrajšia predzáhradka rodinného domu a najkrajšie okolie vchodu do bytového domu. Je určená pre obyvateľov mesta Prešov, ktorí bývajú v rodinných a bytových domoch na území mesta Prešov," uviedla Šitárová.

Pri úpravách okolia bytových domov pritom podľa jej slov nesmú svojvoľne vysádzať a presádzať stromy a kry.

"V predzáhradkách je možné v obmedzenom množstve sadiť iba nízke okrasné, najmä listnaté kvitnúce kry, ktoré bude možné presadiť v prípade potreby rozkopávky v súvislosti s inžinierskymi sieťami," vysvetlila Šitárová s tým, že sadiť sa smú iba kvetiny ako letničky, trvalky, cibuľoviny, hľuzoviny, bylinky, okrasné trávy a ruže. Rastliny nesmú byť invázne.

"Základnou podmienkou účasti v súťaži je zaslanie fotografie svojho rozkvitnutého balkóna, okna, lodžie, predzáhradky, alebo verejného priestoru, o ktorý sa daný obyvateľ Prešova osobne stará," doplnila Šitárová.

Porota zložená z odborníkov vyberie podľa fotografií finalistov, ktorých osobne navštívi a následne vyhodnotí súťaž v jednotlivých kategóriách. Základným kritériom bude estetický vzhľad súťažných plôch a balkónov. Vyhodnotenie sa uskutoční v októbri.

Bližšie informácie o súťaži sú zverejnené na webovej stránke mesta.