Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovčania môžu podávať návrhy na ocenenie osobností a firiem

Na snímke primátorka Prešova Andrea Turčanová. Foto: TASR/Milan Kapusta

Cena mesta Prešov je ocenením, ktoré udeľuje mesto fyzickým osobám, právnickým osobám a kolektívom za vynikajúce tvorivé činy a dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj mesta vo všetkých oblastiach.

Prešov 25. februára (TASR) - Mesto Prešov zverejnilo výzvu na predkladanie návrhov na udelenie verejných ocenení Cena mesta Prešov a Opálové zrnko mesta Prešov za rok 2015. Návrhy na laureátov verejných ocenení je potrebné podať písomne do 29. februára na adresu Mestského úradu v Prešove, oddelenie kultúry a cestovného ruchu. Informoval o tom referent tlačového oddelenia mestského úradu Milan Grejták.

Cena mesta Prešov je verejným ocenením, ktoré udeľuje mesto fyzickým osobám, právnickým osobám a kolektívom za vynikajúce tvorivé činy a dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj mesta vo všetkých oblastiach. Udeľuje sa za vynikajúce tvorivé činy najmä v umeleckej, vedeckej, pedagogickej, výchovnej, technickej, publicistickej, hospodárskej, športovej a verejno-prospešnej činnosti, za propagáciu a zviditeľňovanie mesta. Tiež za výnimočný čin pri živelných pohromách alebo za dlhodobý mimoriadny prínos a prezentáciu mesta. 

Ocenenie Opálové zrnko mesta Prešov je verejným uznaním pre najúspešnejšie podnikateľské subjekty pôsobiace na území mesta za mimoriadne aktivity v oblasti výroby, obchodu a služieb. Pri výbere podnikateľských subjektov sa zohľadňuje úroveň dosiahnutých výsledkov v ekonomickej oblasti, zamestnanosti, investícií, prínosu pre verejné financovanie, inovatívnosti, ako aj miera prínosu pre rozvoj a prezentáciu mesta.

Prešovskí mestskí poslanci na januárovom zastupiteľstve schválili zmenu Štatútu udeľovania ocenení mesta Prešov. Podporili zjednotenie frekvencie odovzdávania Ceny mesta Prešov, Ceny primátora mesta Prešov a ceny Opálové zrnko na najviac raz v roku a obmedzili počet ocenených za jedno obdobie.

Návrh na udelenie verejných ocenení musí obsahovať osobné údaje navrhovaného, zdôvodnenie návrhu na udelenie Ceny mesta Prešov či Opálového zrnka mesta Prešov, podrobné zhodnotenie činnosti a dosiahnuté úspechy. Tiež kontaktné údaje navrhovateľa.

Podrobnejšie informácie o verejných oceneniach mesta Prešov nájde verejnosť na portáli mesta http://www.presov.sk/file/27675/Statut_udelovania_oceneni_mesta_preso v.pdf.