Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prešovčania rozbehli petíciu za omilostenie exprimátora mesta M. Benča

Exprimátor Prešova Milan Benč Foto: TASR/Milan Kapusta

Rozsudok nad Milanom Benčom vyniesol 2. marca Najvyšší súd (NS) SR, čím potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý odsúdil a uznal vinným Benča už dva razy.

Prešov 14. marca (TASR) – Petíciu za omilostenie bývalého primátora mesta Prešov Milana Benča, ktorý bol právoplatne odsúdený za trestný čin subvenčného podvodu, rozbehli dnes v Prešove členovia petičného výboru. Predsedom petičného výboru je bývalý zástupca exprimátora Benča a vtedajší poslanec prešovského mestského zastupiteľstva a súčasný pedagóg Milan Laca. Členkou petičného výboru je súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová, prednostka mestského úradu Marta Dolhá a vedúca majetkovo-právneho oddelenia úradu Ľudmila Vargová.

V petícii sa uvádza, že podpísaní občania mesta Prešov žiadajú prezidenta SR Andreja Kisku o udelenie milosti pre Milana Benča. „Poznáme Ing. Milana Benča ako poctivého, spravodlivého a opatrného človeka. Nikdy nekonal v úmysle poškodiť mesto, alebo sa akýmkoľvek spôsobom obohatiť. Svoje povinnosti plnil zodpovedne a v súlade s vôľou mestského zastupiteľstva.“

Turčanová uviedla, že odkedy sa dozvedela o odsúdení bývalého primátora Benča, rozmýšľala o tom, ako mu pomôcť. „Keď som sa dozvedela vo štvrtok minulý týždeň, akým neľudským spôsobom bol odvedený do väzby, tak som si povedala, že jediné, čo môžem v tejto dobe urobiť, je minimálne spustiť petíciu za jeho omilostenie. Lebo to je už asi jediné, čo sa dá v tejto situácii robiť. Pevne verím, že všetci Prešovčania, ktorí tak ako ja sú presvedčení o jeho nevine a o tom, že zlyhal štát v tomto procese, tak tú petíciu podpíšu,“ povedala primátorka. Okrem tlačených hárkov bude petícia dostupná aj v elektronickej podobe na adrese petície.com.

Turčanová dodala, že z jej pohľadu nedošlo k žiadnemu spáchaniu podvodu, pretože európske spoločenstvá oklamané nemohli byť, keďže nedošlo k žiadnemu čerpaniu finančných prostriedkov v čase, keď bol Benč vo funkcii primátora Prešova. Primátorka tiež poukázala na zlý zdravotný stav Benča, ktorý sa pohybuje na invalidnom vozíku. Petičiari si neurčili pevný termín, ako dlho chcú zbierať podpisy. Petičný hárok bude možné podpísať aj na vrátnici v budove mestského úradu v Prešove.

Rozsudok nad Milanom Benčom vyniesol 2. marca Najvyšší súd (NS) SR, čím potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý odsúdil a uznal vinným Benča už dva razy, a to vo februári 2013 a v novembri 2014. V oboch prípadoch ho odsúdil na päť rokov. Prvý rozsudok NS zrušil a opäť prípad musel riešiť ŠTS. Benč bol okrem subvenčného podvodu obžalovaný aj z trestného činu poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev.

Mesto v roku 2005 žiadalo v prepočte 7,6 milióna eur z eurofondov na priemyselný park, ale nezabezpečilo si v ňom podiel. V žiadosti, ktorú podpísal Benč, však tento záväzok deklarovalo ako splnený. Okrem toho Prešov nevlastnil ani pozemky pod parkom. Podľa štátneho zástupcu sa tak Benč snažil získať neoprávnenú výhodu pre súkromnú firmu. Park pri obci Záborské vybudovala aj vlastnila firma IPZ podnikateľa Miroslava Remetu. Neskôr ju Prešov kúpil, ale už v období, keď bol primátorom jeho nástupca Pavel Hagyari.

Milan Benč zastával funkciu primátora Prešova v období 2002–2006.