Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Prešovčania v čase Dušičiek spomínajú aj na Jána Pavla II.

Prešovčania v čase Dušičiek spomínajú aj blahoslaveného pápeža Jána Pavla II. Sviečky horia pri jeho soche v centre mesta. Foto: TASR/Ján Lašák

Prevádzka cintorínov má v čase Dušičiek zmenený režim.

Prešov 1. novembra (TASR) – Stovky ľudí od rána prichádzajú na Hlavný cintorín v Prešove, aby si zapálením sviečky a položením kvetov pripomenuli pamiatku svojich zosnulých. Mnohí však nemohli z rôznych dôvodov odcestovať na hroby príbuzných, a preto im zvyknú symbolicky zapáliť sviečku na múriku pri kaplnke.

Na takýchto miestach horia sviečky aj za ľudí, ktorých život a dielo zanechali významnú stopu v histórii či mysliach ľudí. Medzi takéto osobnosti nepochybne patril aj blahoslavený pápež Ján Pavol II., ktorý navštívil Prešov v roku 1995.

Sviečky dnes horia pri soche pápeža v centre mesta, ktorú slávnostne odhalili tento rok v lete. Ľudia sa tu zastavujú, chvíľku postoja, ticho sa modlia a spomínajú.



. "Vždy, keď idem z kostola, zastavím sa pri Svätom Otcovi, lebo si vážim to, čo za všetky tie roky urobil. Bol to veľmi vážený človek, ktorý je u mňa na prvom mieste," povedal dnes pre TASR jeden z obyvateľov Prešova. Pri soche sa zastavujú starší i mladí, niektorí prinesú sviečku, ďalší kvet, alebo sa len prídu dotknúť bronzovej sochy.

Spomínajú aj pri pamätníku obetiam Prešovských krvavých jatiek

Rovnako ľudia spomínajú na tohto pápeža aj o niekoľko desiatok metrov ďalej, pri pamätnej tabuli umiestnenej na budove Evanjelického kolégia. Tá pripomína, že na tomto mieste sa Ján Pavol II. modlil pri pamätníku obetiam Prešovských krvavých jatiek.



Ľudia dnes majú aj inú možnosť uctiť si pamiatku príbuzných či iných známych osobností, ktorí našli miesto svojho posledného odpočinku na prešovských cintorínoch. Správca mestských cintorínov Technické služby mesta Prešov (TSMP) vytvoril takzvaný virtuálny cintorín. "Dali sme si za cieľ zrealizovať úplnú pasportizáciu, teda aktualizáciu hrobových databáz. Aj vďaka tomu je možné prostredníctvom internetu vyjadriť kedykoľvek úctu zosnulým," tvrdí riaditeľ TSMP Jozef Višňovský. Príbuzní takto môžu dnes na virtuálnom hrobovom mieste rozsvietiť sviecu i položiť kyticu. V budúcnosti majú pribudnúť a ďalšie možnosti.

Prevádzka cintorínov má v čase Dušičiek zmenený režim. Podľa vedúceho Správy pohrebných a cintorínskych služieb Martina Janigu budú až do 4. novembra cintoríny otvorené nonstop. V domoch smútku na Hlavnom cintoríne, v Nižnej Šebastovej a Solivare budú pracovníci pohrebných služieb od 9.00 h do 18.00 h. Zvýšený dohľad zabezpečuje mestská polícia spolu s príslušníkmi Policajného zboru SR.