Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Prešovská regionálna SOPK prijala výzvu adresovanú budúcej vláde

Plénum Národnej rady SR (NR SR), ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Od budúcej vlády a celej politickej reprezentácie v parlamente budú chcieť, aby robila viac účinných propodnikateľských opatrení.

Prešov 24. februára (TASR) – Prešovská regionálna komora Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (PRK SOPK) sa zameriava na aktivity v prospech podnikateľov regiónu. Jej predseda Miloslav Karaffa na dnešnom valnom zhromaždení PRK SOPK zhodnotil, že za posledný rok sa im darilo plniť ich viacročnú stratégiu. Podchytili svojich členov pre vzájomnú spoluprácu na spoločných projektoch. Začali na najvyššej úrovni komunikovať s mestom Prešov a Prešovským samosprávnym krajom s cieľom pomôcť regiónu.

S košickou komorou nedávno podpísali memorandum o spolupráci a rozdelili si niektoré úlohy, ktoré plánujú spoločne zrealizovať. Takto chcú spolupracovať aj s inými komorami, aby mohli zdieľať náklady na činnosť a profitovať z toho, čo vedia urobiť spoločne.

„Podarilo sa nám začať komunikovať so školstvom, urobili sme veľmi zaujímavé projekty na Vysokej škole technickej v Košiciach v IT oblasti. Podaril sa nám úžasný projekt na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej v Prešove, kde sme zaviedli nové metódy vyučovania a vzdelávania, ktoré sú veľmi perspektívne,“ uviedol Karaffa. Ide o technológiu ako úspešne vzdelávať mladých ľudí, aby si viac zapamätali, ako ich viesť k samostatnosti, podchytiť učiteľov, aby organizovali vzdelávanie tak, aby bolo čo najefektívnejšie. Aj vďaka tomuto projektu bola prešovská elektrotechnická priemyslovka vyhlásená vlani za najlepšiu odbornú školu na Slovensku.

Na dnešnom valnom zhromaždení jeho účastníci prijali výzvu smerom k budúcej novej vláde. Predseda SOPK na Slovensku a súčasne predseda Svetovej komorovej federácie MOK v Paríži Peter Mihók uviedol, že od budúcej vlády a celej politickej reprezentácie v parlamente budú chcieť, aby robila viac účinných propodnikateľských opatrení. „Ide o zníženie vysokého kombinovaného daňovo-odvodového zaťaženia podnikateľských subjektov na Slovensku. Vysoké ceny elektrickej energie pre podnikateľské subjekty, ktoré nezodpovedajú cenám, ktoré generuje trh. Ďalej je to oblasť výkonu súdnej moci,“ povedal Mihók. Podnikatelia žiadajú aj iný prístup pri tvorbe legislatívy, aby nedochádzalo k viaczmyselným výkladom právnych noriem, čo vytvára neistotu v podnikateľskom prostredí. Slovensko by malo venovať aj väčšiu pozornosť proexportnej politike vo vzťahu k domácim firmám.

Veľa podnetov dnes odznelo aj na tému vzdelávania. “Nová vláda by mala pripraviť nový zákon o duálnom vzdelávaní. Reforma by mala ísť naprieč celou vzdelávacou sústavou – od základných, cez stredné až po univerzitné vzdelávanie,“ uviedol Mihók.

Predseda SOPK ocenil spoluprácu košickej a prešovskej komory. Radí im zintenzívniť aktivity smerom na Ukrajinu, s ktorou sa od januára zrušili colné a kvantitatívne obmedzenia, z čoho by mohli profitovať tunajšie firmy.