Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Prešovská univerzita zvýši ceny za ubytovanie v internátoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V priemere dôjde k zvýšeniu o desať eur. Kým doposiaľ stálo jedno lôžko v dvojposteľovej izbe 65 eur, od nového akademického roka to bude 75 eur.

Prešov 16. júla (TASR) – Prešovská univerzita (PU) v Prešove pristúpi od septembra z dôvodu zdražovania energií a rastu celkových nákladov k zvýšeniu cien za ubytovanie v Študentských domovoch PU. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa univerzity Anna Polačková, Študentské domovy (ŠD) PU majú k dispozícii komplex štyroch objektov s celkovou kapacitou 1918 lôžok.

"Na zasadnutí Akademického senátu PU bol schválený nový cenník, ktorý bude platiť od 1. septembra 2022. V priemere dôjde k zvýšeniu o desať eur. Kým doposiaľ stálo jedno lôžko v dvojposteľovej izbe 65 eur, od nového akademického roka to bude 75 eur. V prípade trojposteľovej izby sa cena za jedno lôžko zvýši z pôvodných 60 na 70 eur," povedala Polačková.

Čo sa týka záujmu o ubytovanie, pre akademický rok 2021/2022 bolo podaných 2240 žiadostí, z toho bolo 946 žiadostí pre prvý ročník bakalárskeho stupňa štúdia.

"Zohľadňujúc ubytovaciu kapacitu ŠD PU sme vyhoveli 1818 žiadostiam. K danému počtu je totiž potrebné zarátať 100 lôžok určených pre zahraničných študentov v rámci programu Erasmus+. Na akademický rok 2022/2023 bolo podaných spolu 1423 žiadostí. Aktuálne sme začali s prijímaním žiadostí pre prvý ročník bakalárskeho stupňa štúdia," povedala Polačková.

Pri podávaní žiadostí sa posudzujú kritéria ako prospech, vzdialenosť od miesta trvalého pobytu, sociálne podmienky, zdravotné ťažkosti študentov a študentské aktivity. Prednostne sa taktiež prideľuje ubytovanie študentom, ktorí sa podieľajú na aktívnej reprezentácii univerzity v oblastiach športu, umenia, vedeckovýskumných aktivít a iných.

Univerzita podľa Polačkovej intenzívne hľadá nové ubytovacie možnosti pre študentov a za týmto účelom zároveň rozbehla sériu rokovaní s viacerými partnermi.

"V akademickom roku 2021/2022 sme mali uzatvorené zmluvy o spolupráci pri poskytovaní ubytovania s ubytovacími zariadeniami Lineas, s.r.o. s počtom lôžok 150 a Technickou univerzitou v Košiciach (TUKE), ktorá poskytuje ubytovanie v ŠD so sídlom v Prešove s počtom lôžok 50. Univerzita plánuje aj v akademickom roku 2022/2023 poskytnúť ubytovanie študentom v uvedených zmluvných zariadeniach," dodala Polačková.