Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Prešovské misie sa do metropoly Šariša vracajú po desiatich rokoch

archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V rámci podujatia sa uskutočnia stretnutia s mládežou i deťmi, programy sú však pripravené aj pre dospelých a seniorov. Naplánované sú aj dva koncerty, kde sa predstavia slovenské gospelové kapely.

Prešov 3. októbra (TASR) – Prešovské misie sa do metropoly Šariša vracajú po desiatich rokoch. V rámci podujatia, ktoré sa bude konať od 15. do 28. októbra, pripravujú rímskokatolícke a gréckokatolícke farnosti v meste Prešov desiatky akcií pre všetky generácie.

Dekan Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša Jozef Drondzek dnes informoval, že medzi Prešovčanmi bude pôsobiť takmer 150 misionárov, ktorí budú jednak ohlasovať evanjelium, počúvať ľudí, hovoriť o ich starostiach a radostiach.

Prešovské misie 2012 sú podľa Drondzeka posolstvom nádeje pre každého človeka, ktorá vychádza z povzbudenia, zo života a z viery.

"Majú byť určené pre každého človeka veriaceho, hľadajúceho či pochybujúceho, lebo misie sú o skutočnom živote, nie o utápaní sa v hypotézach a predstavách o nereálnych veciach, pretože Kristov život bol o realite," povedal Drondzek.

Zdôraznil, že podujatie je rozdelené do dvoch častí. Počas prvého týždňa sa budú akcie konať na verejných priestranstvách, v školách, internátoch a mládežníckych kluboch. Uskutočnia sa stretnutia s mládežou i deťmi. Organizátori pripravili aj dva koncerty, kde sa predstavia slovenské gospelové kapely.

Programy sú pripravené aj pre dospelých a seniorov, v rámci prvého týždňa sa uskutoční stretnutie venované manželským párom, ale misionári nezabúdajú ani na rozvedených či osamelých ľudí. Podrobnejšie informácie záujemcovia nájdu na stránke www.misiepo.sk. Zaujímavosťou tohto ročníka bude aj to, že počas prvého týždňa na šiestich rôznych miestach sa bude konať hodinový program žalmových bubeníkov.

"Tí budú zvolávať požehnanie na mesto Prešov. Okolo nich sa zhromaždí 20 až 40 tanečníkov a tanečníc s vlajkami. Budú sa modliť za ľudí, ktorí žijú v tomto meste, doslova prelamovať temnoty, závislosti, zlé vzťahy a všetky ťažoby, s ktorými sa pasujú ľudia," povedala sestra Helena Torkošová z Rehole sestier františkánok.

Druhý misijný týždeň bude prebiehať v štyroch rímskokatolíckych a dvoch gréckokatolíckych chrámoch. Duchovnú činnosť v nich budú organizovať misionári z radov redemptoristov, verbistov či kapucínov.

Vyvrcholením Prešovských misií 2012 bude v nedeľu 28. októbra o 15.00 h záverečná sv. omša na námestí pred Konkatedrálou sv. Mikuláša v Prešove, ktorú bude celebrovať pomocný biskup Košickej arcidiecézy Stanislav Stolárik. Na slávnosti v centre Prešova očakávajú vyše 10.000 ľudí.