Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Prešovské Moreny budú v nedeľu plávať po prúde rieky Torysa

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súčasťou podujatia "Privítanie jari" je aj súťaž, kedy organizátori vyhodnocujú tvorivosť účastníkov a tie najkrajšie Moreny odmenia vecnými cenami.

Prešov 15. marca (TASR) – Turisti, vodáci, ale aj školáci budú v nedeľu 18. marca v Prešove vítať jar na rieke Torysa. Prešovskí turisti túto akciu organizujú už 56 rokov s cieľom pripomínať si tradície našich predkov a zároveň tak otvárajú jarnú turistickú sezónu.

"Rozlúčime sa so zimou a dole riečnym prúdom poputujú Moreny, ktoré zhotovili prešovskí školáci a členovia iných záujmových združení. Okrem toho vodáci využijú túto príležitosť a odomknú vody na rieke Torysa," povedal dnes pre TASR predseda Regionálnej rady Klubu slovenských turistov regiónu Šariš Juraj Fiľakovský.

Pripomenul, že Morena ako staroslovenská bohyňa zimy je dnes známa hlavne z folklóru ako bábka v podobe ženskej postavy. Vynášaním Moreny, jej spálením alebo vhodením do rieky sa symbolicky končí zima.

Súčasťou podujatia "Privítanie jari" je aj súťaž, kedy organizátori vyhodnocujú tvorivosť účastníkov a tie najkrajšie Moreny odmenia vecnými cenami. Bábky na drevenej konštrukcii sú väčšinou zo slamy a sú oblečené do ženských šiat. Fiľakovský uviedol, že na podujatie ich zvyknú priniesť okolo 20.

Účastníci sa aj tentoraz začnú schádzať na parkovisku pri futbalovom štadióne 1. FC Tatran Prešov o 08.00 h, kde sa im prihovoria organizátori a prebehne vyhodnotenie Moren. Následne sa všetci presunú k rieke Torysa, kde vodáci symbolickým kľúčom odomknú vody.

Potom sa vodáci na kajakoch a turisti po brehu presunú k mostu pri Mestskej hale. Na tomto mieste sa v čase od 9.45 do 10.00 h bude konať pálenie Moren, ktoré nakoniec hodia do rieky.

Podujatie organizuje Regionálna rada Klubu slovenských turistov Prešov, v spolupráci s radnicou, ABC Centrom voľného času Prešov a štátnym podnikom Lesy SR – odštepný závod Prešov.