Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Prešovskí krajskí poslanci budú rozhodovať o prvej úprave rozpočtu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Kraj počíta s investíciami do modernizácie ciest a mostov. Chce získať dotácie a podieľať sa na spolufinancovaní projektov zameraných na zníženie energetickej náročnosti.


Prešov 20. februára (TASR) – Prešovskí krajskí poslanci budú v utorok (21.2.) rozhodovať na zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja (PSK) o prvej tohtoročnej zmene rozpočtu. Tá sa týka rozpisu kapitálových výdavkov z rezervného fondu na investičné akcie neukončené v minulom roku, taktiež presunu zdrojov medzi jednotlivými oblasťami financovania a rozpisu kapitálových výdavkov na nové investičné akcie.

Rozpočet sa navýši o financie určené na projektové dokumentácie k projektovým zámerom financovaným z Integrovaného regionálneho operačného programu. Kraj počíta s investíciami do modernizácie ciest a mostov. Chce získať dotácie a podieľať sa na spolufinancovaní projektov zameraných na zníženie energetickej náročnosti. Pre Správu a údržbu ciest PSK prefinancuje nákup techniky, posypového materiálu a rekonštrukciu dvoch jej budov. V oblasti kultúry pôjdu financie na nákup techniky pre hvezdáreň, na požiadavky pre knižnice a múzeá. Kraj má v úmysle investovať aj do školstva, kde presúva financie na nákup CNC brúsky a modernizáciu učební a telocviční. Tiež pôjde o energetický audit pre školy.

Na programe je aj návrh všeobecne záväzného nariadenia PSK, ktorým sa po novom určí počet tried prvých ročníkov stredných škôl v kraji podľa zamerania a odborov v dennej forme štúdia pre prijímacie konanie v školskom roku 2017/2018. Školstva sa týka tiež návrh na zrušenie školskej jedálne v Stropkove, ktorá je súčasťou Strednej odbornej školy.

Poslanci budú rozhodovať aj o majetkových prevodoch, pri jednom z pozemkov ide o prevod hodný osobitného zreteľa. Prerokujú zmluvu o užívaní spoločnej nehnuteľnosti PSK ARÉNA, ktorá bola postavená zo združených prostriedkov ako cvičný zimný štadión. Po výberovom konaní majú poslanci k dispozícii návrh na vymenovanie riaditeľa Krajského múzea v Prešove. Rokovať sa bude aj o dohode o spolupráci medzi PSK a Dubrovnícko-neretvianskou župou.