Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prešovskí krajskí poslanci zmenili rozpočet a rozhodli o investíciách

Predseda PSK Peter Chudík (Smer-SD) Foto: TASR/Milan Kapusta

V upravenom rozpočte sa premietnu nedokončené akcie aj nové investície či dofinancovanie rozbehnutých projektov.

Prešov 23. februára (TASR) – O zhruba 6 miliónov eur navýšili tohtoročný rozpočet poslanci Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Dôvodom je rozpis kapitálových výdavkov na investičné akcie. V upravenom rozpočte sa premietnu nedokončené akcie aj nové investície či dofinancovanie rozbehnutých projektov.

Vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková uviedla, že po dnešnej úprave sú kapitálové výdavky v rozpočte na úrovni okolo 37 miliónov eur. Finančné prostriedky rozdelili do každej oblasti. Najväčší objem - viac ako štyri milióny eur poslanci schválili na dopravu. V tejto sume je zahrnutý nielen nákup novej techniky, ale budú sa opravovať aj cesty druhej a tretej triedy, mosty a zosuvy vo výške 2,5 milióna eur. O ktoré úseky pôjde, pripraví riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák.

Holíková konkretizovala aj rozpis financií pre ďalšie oblasti. "Úrad financuje investičné akcie ako rekonštrukciu kultúrnych pamiatok, máme na starosti múzeum v Poprade, Bardejove, Humennom. Cez úrad riešime aj združené investície pre Tatranskú Lomnicu - oblasť mesto Vysoké Tatry. Ide o združenú investíciu a riešenie nepriaznivej dopravnej situácie, v rámci ktorej sa bude realizovať úprava cesty na kruhovú križovatku. V oblasti kultúry prevažne financujeme nákup motorových vozidiel, v oblasti vzdelávania školské jedálne a ich vybavenia alebo rekonštrukcie spojené so zateplením," uviedla Holíková.

Podľa jej ďalších slov v sociálnej oblasti budú financie určené na vybavenie kuchýň novými konvektomatmi. Tiež na nákup nových automobilov. Pre Centrum sociálnych služieb v Batizovciach schválili poslanci investíciu vo výške 145.000 eur na rekonštrukciu jedného z objektov. Holíková uviedla, že pôvodne chcel kraj získať na tieto rekonštrukcie peniaze z eurofondov, ale nebol úspešný, preto začína s rekonštrukciami objektov sociálnych zariadení na etapy za vlastné zdroje.