Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Prešovský kraj bude hospodáriť s rozpočtom viac ako 240 miliónov eur

Milan Majerský, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Pôvodne boli daňové príjmy naplánované vo výške 136 miliónov eur, ale z dôvodu poslaneckého návrhu ich zvýšili na sumu 137,5 milióna eur.

Prešov 14. decembra (TASR) – S rozpočtom viac ako 240 miliónov eur bude v budúcom roku hospodáriť Prešovský samosprávny kraj (PSK). Krajskí poslanci ho schválili na svojom pondelkovom rokovaní.

Rozpočet na rok 2021 je schválený ako vyrovnaný, jeho príjmy aj výdavky sú naplánované na sumu viac ako 242 miliónov eur. Bežné výdavky sú naplánované vo výške viac ako 213 miliónov eur a kapitálové výdavky v sume viac ako 24 miliónov eur.

"Pôvodne bol návrh o 1,5 milióna eur nižší. Poslaneckým návrhom sa rozpočet zvýšil o 1,5 milióna eur v oblasti kapitálových výdavkov, a to pre dotácie, ktoré poskytuje PSK. Celkovo suma pre tieto výzvy vzrástla na 4 milióny eur," uviedla pre TASR vedúca odboru financií Úradu PSK Dagmar Olekšáková.

Ako ďalej povedala, pôvodne boli daňové príjmy naplánované vo výške 136 miliónov eur, ale z dôvodu poslaneckého návrhu ich zvýšili na sumu 137,5 milióna eur.

"Ďalšou sumou, s ktorou hospodári PSK, sú nedaňové príjmy, tie sú na úrovni 11,2 milióna eur, ale očakávame zníženie príjmov z podnikania a vlastníctva majetku, pretože v tejto položke sú rozpočtované príjmy z nájomného. Ďalšou sumou, ktorá je znížená oproti minulému rozpočtu, je suma z grantov a transferov, kde očakávame prijaté prostriedky z rozpočtu ministerstva školstva vo výške 76 miliónov eur, ale máme prísľub, že sa táto suma v januári zvýši," povedala Olekšáková.

Výdavková časť rozpočtu bez finančných operácií je naplánovaná vo výške takmer 238 miliónov eur. Bežné výdavky sú vo výške viac ako 213 miliónov eur a kapitálové výdavky vo výške takmer 25 miliónov eur.

Rozpočet Úradu PSK je na úrovni takmer 14,4 milióna eur, čo je oproti minulému roku nárast o 875.000 eur. "V roku 2020 sme zastavili všetky aktivity, ktoré sa týkali vonkajších aktivít, ktoré uskutočňoval PSK, a sústredili sme sa na problémy súvisiace s pandémiou. Akcie, štúdie a posudky, ktoré potrebujeme na nasledujúce programové obdobie, chceme realizovať v roku 2021. Tieto aktivity sú dôležité preto, aby sme boli pripravení čerpať eurofondy, ktoré sa nám ponúkajú," vysvetlila Olekšáková.