Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Pozrite sa, aká je situácia na slovenských cestách

Na snímke traktor odhŕňa vetrom naviaty sneh z cesty na Fischerovej ulici v Kežmarku 15. marca 2013. FOTO TASR - Oliver Ondráš Foto: TASR/Oliver Ondráš

Situácia na cestách v Prešovskom kraji sa výrazne zlepšila, prejazdné sú až na cestu Slobody vo Vysokých Tatrách už všetky cesty.

Prešov 16. marca (TASR) – Situácia na cestách v Prešovskom kraji sa výrazne zlepšila, prejazdné sú až na cestu Slobody vo Vysokých Tatrách už všetky cesty. „Podarilo sa nám sprejazdniť aj Pusté Pole nad Lipanmi v smere na Starú Ľubovňu, podarilo sa nám oslobodiť aj posledné obce, do ktorých sa nedalo dostať a to Cabov a Davidov vo vranovskom okrese,“ priblížil pre TASR šéf Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák.

Cestu Slobody by chceli do večera sprejazdniť úplne. Cestári očakávajú v noci ochladenie, takže z vrstvy utlačeného snehu sa môže vytvárať poľadovica v ranných hodinách. „Uvidíme, aká bude ďalšia prognóza počasia, zrušili sme situačné stupne na cestách v kraji, takže vracia sa to do bežných zimných podmienok, uvidíme aké prekvapenie nám ešte príroda pripraví,“ uzavrel Kozák.

MICHALOVCE: V okrese už ostal neprejazdný len úsek Falkušovce - Dúbravka

V okrese Michalovce sa cestárom podarilo sprejazdniť ďalšie dva úseky ciest, ktoré boli kvôli následkom kalamity uzatvorené. Cesty medzi obcami Naciná Ves a Vybúchanec a medzi ocami Voľa a Pusté Čemerné, tak už môžu vodiči bez problémov využívať.

„Ostáva tu však stále neprejazdná cesta medzi Falkušovcami a Dúbravkou, ťažko prejazdná je aj cesta z Michaloviec cez Zemplínsku Šíravu až do Jovse. Na cestách s utlačenou vrstvou snehu sa môže tvoriť poľadovica, na sprejazdnených úsekoch ciest ešte stále pracujú mechanizmy na rozširovaní prejazdného profilu. Na veterných úsekoch ciest sa môžu tvoriť snehové jazyky a menšie záveje zasahujúce do jazdného pruhu,“ doplnila námestníčka Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Zuzana Fejesová.

V okrese Rožňava naďalej zostávajú uzatvorené úseky ciest z dôvodu závejov na ceste a popadaných stromov medzi Gemerskou Polomou a Grajnárom a tiež medzi Dobšinou a hranicou okresu Prešov pre nákladné vozidlá na desať metrov dĺžky. V spišskonovoveskom okrese už ostáva neprejazdný len úsek z Hnilca do Gemerskej Polomy, a to z dôvodu neustáleho odstraňovania závejov a popadaných stromov. Ostatné cesty sú zjazdné, na niektorých miestach sa môže nachádzať utlačená a zľadovatená vrstva snehu. Cesty v okresoch Trebišov a Košice – okolie sa cestárom podarilo sprejazdniť už počas dňa.

„Na cestách s utlačenou vrstvou snehu sa môže tvoriť poľadovica, na sprejazdnených úsekoch ciest pracujú mechanizmy na rozširovaní prejazdného profilu. Na veterných úsekoch ciest sa môžu tvoriť snehové jazyky a menšie záveje zasahujúce do jazdného pruhu. Upozorňujeme preto vodičov, aby prispôsobili jazdu poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky,“ uzavrela Fejesová.





TATRY: Hasiči odstránili popadané stromy z cesty Slobody, ešte ju však dočisťujú

Členovia zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline odstraňujú plech z vetrom strhnutej strechy budovy dielní Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch vo Vysokých Tatrách v sobotu 16. marca 2013
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Hasičom sa podarilo uvoľniť cestu Slobody vo Vysokých Tatrách. Úsek od Podbanského až po Vyšné Hágy bol po piatkovej (15. 3.) kalamite neprejazdný. "Cesta je momentálne prejazdná len pre autá záchranných zložiek, ešte je potrebné dočistiť okraje od konárov, aby nedošlo k nejakej nehode," priblížil pre TASR šéf Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch.

Na úplnom očistení úseku momentálne okrem hasičov pracujú aj cestári a lesníci. "Predpokladám, že cestu by sme mohli pre širokú verejnosť otvoriť okolo 19. hodiny. Na prácach pri odstraňovaní škôd sa podieľalo približne 25 hasičov na desiatich vozidlách," doplnil Šproch.

Cestu uzavreli v piatok počas dňa po tom, čo na ňu spadli desiatky stromov. Hasiči kvôli poveternostným podmienkam začali intenzívne pracovať na ich odstraňovaní až keď sa vietor upokojil.

Hraničný priechod Rajka a Brodské sú čiastočne uzavreté

Dopravné obmedzenia dnes čakajú vodičov nákladných vozidiel na hraničných prechodoch Rajka, Vyšný Komárnik a Brodské. Prvý z nich bol uzavretý z dôvodu nepriaznivého počasia v Maďarsku pre nákladnú dopravu nad 3,5 tony, a to až do odvolania úplne. O uzavretí Vyšného Komárnika pre nákladnú dopravu v oboch smeroch rozhodla dnes o 10.00 h slovenská polícia a cez priechod Brodské bola zase úplne zastavená premávka kamiónovej tranzitnej dopravy. "Kamióny sú odstavované na parkovisko Brodské. Kamióny, ktoré končia svoju cestu na Slovensku, sú pustené," informuje Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke www.zjazdnost.sk.

Podľa nej sú dnes všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska zjazdné. Ich povrch je prevažne suchý až vlhký, okrem úseku na diaľnici D1 Matejovce - Jánovce, kde si treba dať pozor na poľadovicu.

Viacero úsekov II. a III. triedy však bolo dnes ráno neprejazdných. Týkalo sa to okrem iného niekoľkých úsekov ciest v okresoch Poprad, Spišská Nová Ves, Trebišov či Vranou nad Topľou.

Všeobecne platí, že na cestách I., II. a III. triedy je prevažne vrstva kašovitého alebo utlačeného až zľadovateného snehu do 10 cm, v okrese Vranov nad Topľou je to miestami až 15 cm. Cesta I/66 je na úseku Šalková - Sásová uzatvorená pre padajúce konáre a silný nárazový vietor a náhradná trasa vedie po R1. Na cestách v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Rožňava platil dnes ráno I. kalamitný stupeň a v okrese Trebišov III. kalamitný stupeň.

Väčšina horských priechodov bola dnes ráno zjazdná. Ich povrch je mokrý, prípadne miestami pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu maximálne však do 15 cm, a to na priechode Herlianske Sedlo. Uzavreté pre všetky typy dopravy dnes boli horské priechody Súľová a Grajnár. Vozidlá s dĺžkou nad 10 metrov sa ráno nedostali cez horské priechody Dobšiná, Herlianske Sedlo a Skýcov.