Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Prešovský kraj má k dispozícii 1000 ubytovacích kapacít pre utečencov

Na snímke vojnoví utečenci z Ukrajiny ubytovaní v internáte Strednej odbornej školy technickej v Košiciach, ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

PSK má k dispozícii už sedem núdzových ubytovacích zariadení pre ľudí prichádzajúcich do Prešovského kraja z vojnou poznačenej Ukrajiny.

Prešov 4. marca (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) vie aktuálne ukrajinským utečencom ihneď poskytnúť do 1000 ubytovacích kapacít. Prvotných vyše 460 rozšírila o ďalších takmer 500. Vytvorili sa v dočasných núdzových ubytovacích miestach v Prešove. S lôžkami tu materiálne vypomohlo Ministerstvo vnútra SR.

Ako TASR informovala hovorkyňa kraja Daša Jeleňová, PSK má k dispozícii už sedem núdzových ubytovacích zariadení pre ľudí prichádzajúcich do Prešovského kraja z vojnou poznačenej Ukrajiny.

"Okrem piatich školských internátov pri krajských stredných školách v Poprade, Bardejove, Snine, Svidníku a Vranove nad Topľou s kapacitou spolu 461 lôžok vie dočasné ubytovanie poskytnúť aj v Prešove," uviedla Jeleňová.

Ubytovacie miesta pre migrantov kraj konkrétne zriadil v Športovej hale Hotelovej akadémie na Okružnej ulici v Prešove. Pripravených je tu nateraz 130 poľných lôžok. Kraj však vie toto miesto v prípade potreby kapacitne rozšíriť o ďalších 150 lôžkových miest. Športová hala poskytuje ubytovaným utečencom všetko potrebné zázemie pre ich dočasné umiestnenie - sociálne zariadenia a občerstvenie, pričom krajská samospráva je pripravená zabezpečiť tu aj celodenné stravovanie.

"Rovnako je k dispozícii aj druhé miesto dočasného ubytovania pre migrantov, ktoré kraj vytvoril v bývalom sídle Strednej odbornej škole (SOŠ) dopravnej na Konštantínovej ulici. Ubytovať tu vie až 400 utečencov, a to v bývalých triedach a kabinetoch," doplnila Jeleňová.

Obe zmienené miesta dočasného útočiska utečencov majú pripravených spolu do 500 lôžok, s ktorými kraju vypomohol rezort vnútra. Ďalšie potrebné súčasti lôžok, ako sú karimatky, deky, spacie vaky, vankúše, matrace a podobne, sú zabezpečované cez humanitárnu zbierku kraja. Zapojiť sa do nej môže aj široká verejnosť, pričom jej odbernými miestami sú Úrad PSK a Centrum sociálnych služieb Vita Vitalis na Volgogradskej ulici.