Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Regióny

Prešovský región zasiahli silné lokálne búrky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dušan Hein

V obci Drienica je vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity.

Prešov 8. júna – Prešovský región dnes popoludní zasiahli lokálne búrky. V krátkom časovom úseku spadlo množstvo zrážok a na niektorých miestach aj krúpy. V obci Drienica, okres Sabinov, vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity (SPA).

"Strhla sa búrka a všade bolo bielo. Následne sa na niekoľkých miestach vybrežil miestny potok, poškodilo časť regulácie a zaplavilo cestu v hornej časti obce. Pomocou techniky sa teraz snažíme sprístupniť komunikáciu," uviedol pre TASR starosta obce Igor Birčák.

Dodal, že na poškodené miesta navážali kameň. Voda sa dostala aj do pivníc niekoľkých domov, preto ju pomáhajú odčerpávať. Zranenia osôb doteraz nemali hlásené.

V obci Ľutina, okres Sabinov, sa búrka strhla okolo 15.00 h a zdvihla sa hladina potoka Jakovnianka. Voda zaplavila časť komunikácie.

"Voda ohrozovala most a obávali sme sa, že dôjde k poškodeniu inžinierskych sietí. Uvažoval som že vyhlásim 3. povodňový stupeň, ale nakoniec sa nám to podarilo zvládnuť," konštatoval starosta Ľutiny Vladimír Lelovský.

Ilustračné foto
Foto: TASR
Dodal, že niekoľko minút padali aj krúpy, takže dajú sa očakávať aj iné škody, nepredpokladá však, že by išlo o niečo rozsiahlejšie. Obáva sa, že búrka sa môže vrátiť.

Búrky zasiahli mestá Lipany a Sabinov

Búrky v tom istom čase zasiahli aj mestá Lipany a Sabinov. Lipiansky primátor Eduard Vokál pre TASR uviedol, že takú silnú búrku nezažili už veľa rokov, napriek tomu, že toto mesto povodne trápia pri intenzívnych dažďoch.

"Boli zaplavené časti niektorých komunikácií, lebo voda nestíhala odtekať do kanalizácie. Okolo 16.00 h už bolo pokojnejšie, teraz skontrolujeme a prečistíme kanálové vpusty," povedal Vokál.

Voda nestíhala odtekať do kanalizácie aj v neďalekom Sabinove a komplikovala dopravu. Zuzana Rovderová z dispečingu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove uviedla, že na dvoch miestach vietor zlomil konáre, ktoré odstránili hasiči, okrem toho pomáhali odčerpávať vodu zo zaplaveného suterénu jedného z domov.

Voda po búrke skomplikovala dopravu aj za Prešovom v smere na Kapušany, polícia preto upozorňuje vodičov, aby v miestach, kde sú silné dažde, dbali na zvýšenú opatrnosť pri vedení vozidla.