Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Bratislava: Prešovským aktivistom zakázali protest na Mlynských Nivách

Na archívnej snímke blokovanie priechodu pre chodcov na Levočskej ulici v Prešove. Foto: TASR/Roman Hanc

Cieľom protestných aktivít OZ Lepší Prešov je vyvinúť tlak na vládu SR a dosiahnuť tak urýchlené riešenie neúnosnej dopravnej situácie v meste Prešov.

Prešov 30. marca (TASR) – Občianske združenie Lepší Prešov, ktoré organizuje v piatok 31. marca hodinovú blokáciu ciest v Prešove na troch úsekoch, malo pôvodne v úmysle zablokovať aj jeden úsek v Bratislave pri autobusovej stanici Mlynské Nivy. Aktivisti dnes oznámili, že napriek prvotnému prísľubu na základe oznámenia o zvolaní verejného zhromaždenia, ktoré podalo občianske združenie (OZ) Lepší Prešov, im Miestny úrad Bratislava-Ružinov nečakane zakázal organizovať protestnú akciu.

René Polačok z OZ Lepší Prešov pre TASR uviedol, že z tohto dôvodu museli zrušiť svoj zámer v hlavnom meste. Protestná akcia s názvom Prešovčania platia dane, postavte nám obchvat za ne! sa mala v Bratislave konať od 15.00 h v trvaní 30 minút. Aktivisti chceli zablokovať priechod pred stanicou nepretržitým prechádzaním chodcov. Cieľom protestných aktivít OZ Lepší Prešov je vyvinúť tlak na vládu SR a dosiahnuť tak urýchlené riešenie neúnosnej dopravnej situácie v meste Prešov.

Polačok potvrdil, že blokácia ciest v Prešove sa bude konať bez zmeny. Organizátori protestného podujatia zablokujú v piatok 31. marca od 16.00 h do 17.00 h obojstranne štvorprúdové cesty na troch frekventovaných úsekoch. Premávku odstavia nepretržitým prechádzaním cez priechody na začiatku Sídlisku III, na Sídlisku Sekčov a v mestskej časti Nižná Šebastová. Prvým miestom bude Levočská ulica na spoločnej zastávka MHD a SAD medzi križovatkami ulíc Levočská - Obrancov mieru a Levočská – Volgogradská. Druhým miestom blokácie bude zastávka MHD Pavla Horova na Ulici arm. gen. Svobodu. Vodiči musia rátať tiež s dočasným zastavením premávky na priechode pri zastávke MHD Pažica na Vranovskej ulici.

Predseda združenia Jozef Baran sa vyjadril, že dopravná situácia na území Prešova je natoľko kritická, že zo strany vlády očakávali už na ich prvú výzvu z 21. decembra 2016 pružnejšiu reakciu. Keďže do dnešného dňa nedostali žiadnu reakciu, protest zopakovali začiatkom februára a robia tak aj posledný marcový deň, vždy so zvyšovaním časového intervalu blokácie.

Hovorkyňa Miestneho úradu Bratislava-Ružinov Marianna Šebová poskytla TASR text rozhodnutia, v ktorom sa uvádza, že oznámenie OZ Lepší Prešov neobsahovalo povolenie hlavného mesta SR ako cestného správneho orgánu na zvláštne užívanie miestnej komunikácie, ani opatrenia, ktoré by mal zvolávateľ vykonať, aby sa toto verejné zhromaždenie konalo v súlade so zákonom.

„Keďže táto komunikácia je z pohľadu dopravy veľmi frekventovaná, pričom zvolávateľ zhromaždenia nielenže nedisponuje povolením cestného správneho orgánu, ale ani so súhlasom dopravného inšpektorátu, tak sú tu opodstatnené dôvody na to, že na mieste tohto verejného zhromaždenia by hrozilo jeho účastníkom závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie. Ďalej Mestská časť Bratislava – Ružinov zastáva názor, že toto verejné zhromaždenie by sa konalo v mieste, kde by bolo potrebné obmedzenie dopravy a zásobovanie čo by bolo v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva,“ píše sa v odôvodnení, ktoré podpísal starosta Ružinova Dušan Pekár.

Šebová doplnila, že zákazu predchádzalo osobné stretnutie starostu Ružinova so zástupcom zvolávateľa za prítomnosti príslušných zamestnancov miestneho úradu, pracovníka magistrátu hlavného mesta a prítomnosti príslušníkov štátnej a mestskej polície. Stretnutie sa uskutočnilo minulý piatok 24. marca.