Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na stavbe R7 unikla nebezpečná látka, 12 ľudí odvezú do nemocnice

Na snímke policajná uzávera v obci Blatná na Ostrove v okrese Dunajská Streda 17. januára 2019. Pri obci zasahujú záchranári po úniku nebezpečnej látky. Zároveň bola vytvorená zóna ohrozenia, osem ľudí dekontaminovali a odviezli do nemocnice. Foto: TASR - Milan Drozd

Hasiči zatiaľ nevedia, aká nebezpečná látka unikla pri stavbe rýchlostnej cesty R7 medzi Blatnou na Ostrove a Lehnicami.

Z miesta úniku nebezpečnej látky medzi Blatnou na Ostrove a Lehnicami odvezú do nemocnice 12 ľudí. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

"V tejto chvíli sa určuje postup, do ktorých nemocníc a za akých podmienok budú pacienti transportovaní. Ide spolu o 12 osôb, ktoré sa nachádzali v priestore, kde došlo k úniku látky. Vyšetrenia podstúpi aj posádka zdravotníckych záchranárov, ktorá prišla na miesto udalosti. Všetci sú pri vedomí a nikto nie je v ohrození života," priblížila Krčová.

Hasiči zatiaľ neidentifikovali látku, ktorá unikla pri Blatnej na Ostrove


Hasiči zatiaľ nevedia, aká nebezpečná látka unikla pri stavbe rýchlostnej cesty R7 medzi Blatnou na Ostrove a Lehnicami. Ako informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová, uskutočnili už niekoľko meraní. Podľa predbežných informácií má zdravotné ťažkosti 16 ľudí. "Na mieste sú hasiči z Trnavy, Šamorína a Hasičského a záchranného útvaru hlavného mesta Bratislavy, ktorí budú vykonávať dekontamináciu. Z Galanty bol k udalosti vyslaný evakuačný autobus HaZZ," priblížila Farkasová. Pôvodne sa na zdravotné ťažkosti sťažovali štyri osoby.

"Situáciu sme preverili s operačným strediskom, aktuálne nie je hlásené, že by boli realizované prevozy do nemocníc," ozrejmila pre TASR hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Na mieste je aj minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Potvrdil, že pri udalosti zasahujú chemici. "Čakajú na jednotku z Nitry. Tí majú prístroje, aby to vedeli identifikovať," informoval. Výsledky by podľa jeho slov mohli byť k dispozícii o hodinu až hodinu a pol, viac informácií nemá.

Koncesionár a zhotoviteľ projektu D4R7 Construction tvrdí, že v rámci stavebných prác sa v danej oblasti nevykonávali žiadne úkony ktoré by mohli ohroziť zdravie a bezpečnosť zamestnancov pri práci. "Na mostnom objekte neďaleko Blatnej na Ostrove sa realizovali len dokončovacie práce, keďže stavebný objekt je tesne pred uvedením do prevádzky. Navyše v dopoludňajších hodinách pracovníci BOZP v danom mieste vykonali kontrolu pracoviska, ktorá nepreukázala žiadne nedostatky," uviedla spoločnosť pre TASR.