Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Pri búraní Cvernovky nebol nikto ohrozený, tvrdí polícia

Z výpovede kompetentného zástupcu stavebného úradu vyplýva, že na asanáciu objektov na Páričkovej ulici bolo vydané povolenie v júni 2008, ktoré je platné.

Bratislava 29. júna (TASR) - Pri búraní Cvernovky na Páričkovej ulici v Bratislave nedošlo podľa polície k naplneniu trestného činu všeobecného ohrozenia ani neoprávneného nakladania s odpadmi. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Petra Hrášková. Správnymi deliktmi sa zaoberajú príslušné orgány.

V súvislosti s nakladaním s eternitovou krytinou sa podľa jej slov regionálny úradu verejného zdravotníctva vyjadril, že v tomto prípade nemohlo dôjsť k priamemu ohrozeniu obyvateľstva azbestom.

"Azbest je látka, pri ktorej vzniká nebezpečenstvo pri dlhodobej a bezprostrednej manipulácii," vysvetlila Hrášková s tým, že časť strešnej krytiny bola bezpečne uložená v priestoroch, do ktorých mali prístup len oprávnené osoby. Keďže sa so strešnou krytinou manipulovalo krátko, nemohlo dôjsť k ohrozeniu života a zdravia pracovníkov v objekte ani obyvateľov mestskej časti, dodala.

Platná legislatíva Slovenskej republiky ani Európskej únie neupravuje limity koncentrácie azbestových vlákien v ovzduší. "Legislatívne upravené a merateľné sú len hodnoty vzoriek odobratých v interiéroch objektov," vysvetlila Hrášková.

Búracie práce v industriálnom objekte Cvernovky sa začali v sobotu 16. júna. Podľa aktivistov však majiteľ objektu na to nemal potrebné povolenia, preto zalarmovali úrady, médiá a políciu. Tá dostala niekoľko trestných oznámení pre podozrenie zo všeobecného ohrozenia, poškodenia životného prostredia a neoprávneného nakladania s odpadmi. Strešná krytina objektov Cvernovky totiž obsahuje azbest.

Z výpovede kompetentného zástupcu stavebného úradu vyplýva, že na asanáciu objektov na Páričkovej ulici bolo vydané povolenie v júni 2008, ktoré je platné. Následne príslušný stavebný úrad vykonal stavebný dohľad v zmysle stavebného zákona, pri ktorom boli zistené nedostatky.