Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Pri Kalamenoch horel les, hasiči na mieste odstraňujú lokálne ohniská

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Horelo v teréne neprístupnom pre hasičskú techniku.

Kalameny 11. septembra (TASR) - Požiar lesa pri Kalamenoch v okrese Ružomberok likvidovali uplynulý víkend desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov. V pondelok o tom TASR informoval Michal Kypus zo žilinského krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Dodal, že aktuálne na mieste stále odstraňujú lokálne ohniská.

Udalosť hasičom ohlásili v sobotu (9. 9.) večer. Išlo o požiar popadaných stromov po kalamite v lesnom poraste v chránenom vtáčom území Chočské vrchy. Horelo v teréne neprístupnom pre hasičskú techniku. Oheň podľa Kypusa zasiahol plochu približne sto krát sto metrov. "Zásah hasiči vykonali v nedeľu (10. 9.) ráno. Dobrovoľným hasičom sa podarilo dostať s technikou približne 200 metrov od požiaru, kde vytvorili hadicové vedenia. O približne 300 metrov nižšie zriadili čerpacie stanovisko, odkiaľ hadicovým vedením dopravovali vodu k požiaru," priblížil.

Vodu na požiarisko zabezpečovali kyvadlovou dopravou z obce Malatiná. V nedeľu krátko pred 17.30 h požiar lokalizovali. "Zasahovalo 33 hasičov s 12 kusmi techniky. Požiar sa šíril koreňovým systémom," podotkol Kypus s tým, že likvidačné práce pokračovali do nočných hodín.

Pri udalosti doteraz nedošlo k zraneniu osôb. Kypus uviedol, že výšku škody zatiaľ neodhadli, príčina vzniku požiaru je doteraz neznáma.