Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Pri Koši spadlo malé športové lietadlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Polícia prešetruje dôvody nehody.

Koš 27. októbra (TASR) - Pri obci Koš v okrese Prievidza spadlo dnes krátko pred poludním malé lietadlo. Jeho pilot následkom nehody neutrpel zranenia, keďže sa katapultoval. TASR to potvrdila trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová.

Malé športové lietadlo Dynamic WT9 spadlo do poľa, mimo obývanej oblasti, pri nehode zasahovali hasiči, ktorí odčerpávali uniknutý letecký benzín a vykonávali protipožiarne opatrenia. Na mieste je aj zástupca Leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu SR, ktorý nehodu vyšetruje.

K nehode lietadla došlo pri jeho testovacom lete, povedal na mieste pre médiá Ján Hrabovský, riaditeľ spoločnosti Aerospool, spol. s.r.o. so sídlom v Prievidzi, ktorá lietadlá vyrába. "V rámci skúšok pri vývoji lietadla došlo k nekontrolovanej polohe za letu, ktorú pilot nedokázal normálnym spôsobom zvládnuť a v bezpečnej výške zhruba 800 metrov potom opustil lietadlo a pristál na padáku," opísal.

Let vykonával pilot podľa Hrabovského v rámci skúšok certifikácie, ktoré sú robené pod dozorom Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva a v súlade s letovým programom skúšok. "Bolo tam presne predpísané, čo sa má a nemá robiť a ako sa to má robiť. Celé skúšky prebiehajú nad neobývaným územím tak, aby sme neohrozili životy ľudí a ich majetok," ozrejmil.

Presné príčiny nehody lietadla riaditeľ Aerospoolu odhadnúť nevedel. "To bude ešte predmetom vyšetrovania, pri skúškach sa používajú rôzne meracie zariadenia, v lietadle je namontovaných niekoľko kamier, takže, až keď sa tieto údaje vyhodnotia, potom budeme vedieť, prečo došlo k takému správaniu lietadla, ktoré pilot nedokázal zvládnuť," poznamenal. Pilot je podľa neho skúsený, má nalietaných viac ako 2000 akrobatických hodín, je navyše skúsený parašutista s viac ako 500 zoskokmi. "O tom, že svoju prácu zvládol dokonale, svedčí to, že lietadlo je síce rozbité, ale jemu sa nestalo nič," dodal.

Lietadlo patrí spoločnosti Aerospool, pričom je určené práve na testovanie. Jeho cena sa pohybuje okolo 100.000 eur.