Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Pri Mauzóleu Andrássyovcov pribudne parkovisko a návštevnícke centrum

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Celkové náklady na realizáciu projektu sú 45.460 eur. Sumou 15.000 eur prispeje Košický samosprávny kraj.

Rožňava 27. júla (TASR) - Pri Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava pribudne parkovisko s 15 miestami a návštevnícke centrum. Zvýši sa tým návštevnosť mauzólea, priemerný výdavok návštevníka a predĺži sa doba jeho pobytu v tejto lokalite, uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Podľa jej ďalších slov vytvorí jedno nové pracovné miesto na trvalý pracovný pomer a zlepší informovanosť o mauzóleu. Z dlhodobého hľadiska si občianske združenie Andoras kladie za cieľ vytvoriť doplnkovú expozíciu, ktorá by dopovedala príbeh mauzólea a jeho staviteľov.

Celkové náklady na realizáciu projektu sú 45.460 eur. Sumou 15.000 eur prispeje Košický samosprávny kraj. Spolufinancovanie je vo výške 67 percent, z toho minimálne 30 percentami prispeje Slovenské národné múzeum – Múzeum Betliar a 37 percentami občianske združenie Andoras.

"Košický samosprávny kraj môže vďaka programu Terra Incognita podporiť aj tie subjekty v cestovnom ruchu, ktoré sa v rámci iných dotačných alebo grantových programov nemôžu uchádzať o grant, dotáciu alebo finančný príspevok vzhľadom na to, že v regióne Gemer stále absentuje oblastná organizácia cestovného ruchu," doplnila výkonná riaditeľka.

Rekonštrukcia hradu Krásna Hôrka sa podľa nej negatívne podpísala pod rozvoj cestovného ruchu v obci i regióne. "Preto je potrebné podporiť projekty s potenciálom vytvorenia ďalšej, alternatívnej ponuky pre návštevníka, ktorý do daného regiónu prišiel alebo sa už v ňom nachádza," dodala.