Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Počas jubilea vystavia v Komárne pôvodnú listinu Márie Terézie

V roku 1717 sa narodila vo Viedni rímsko-nemecká cisárovná a rakúsko-uhorská panovníčka MÁRIA TERÉZIA, jedna z najvýznamnejších osobností z dynastie Habsburgovcov, manželka rímskonemeckého cisára Františka Štefana Lotrinského. Mala 16 detí, z ktorých 13 sa dožilo dospelého veku. Na Slovensku trávila veľa času, lebo jej manžel odkúpil slovenské panstvá Holíč a Šaštín, kde si zriadili rodinné sídlo. Zomrela 29.11.1780. Foto: TASR ARCHÍV

Komárno bude oslavovať 750. výročie vyhlásenia osídlenia za mesto.

Komárno 27. marca (TASR) - Komárno bude oslavovať 750. výročie vyhlásenia osídlenia za mesto. Pri tejto príležitosti vedenie mesta na čele s primátorom Lászlóom Stubendekom a viceprimátormi usporiadali dnes tlačovú besedu, na ktorej predostreli program k blížiacemu sa významnému jubileu.

„Komárno tento rok slávi dve veľmi významné jubileá. V polovičke marca to bolo 270. výročie udelenia štatútu slobodného kráľovského mesta, ktoré Komárno dostalo od Márie Terézie. Následne 1. apríla oslávi 750. výročie vyhlásenia za mesto. Štatút mesta po ukončení vpádov tatárskych kmeňov daroval Komárnu kráľ Belo IV.,” povedal pre TASR hovorca mesta Róbert Králik.

Primátor Stubendek v súvislosti s oslavami podrobne hovoril o cieľoch mesta. Oslavy sa začnú 1. apríla o 17.00 h na Nádvorí Európy uložením pamätných vencov k soche Bela IV., odkiaľ sa sprievod presunie na námestie generála Klapku, kde vztýčia vlajku mesta na žrdi, ktorú špeciálne vyrobili na túto príležitosť. Pri žrdi bude umiestnená pamätná tabuľa s nápisom v latinčine, slovenčine a maďarčine. Slávnostné zasadnutie zastupiteľstiev miest Komárno a Komárom sa začne o 18.00 h v sále Dôstojníckeho pavilónu, kde sa uskutoční odovzdanie pamätnej listiny a taktiež bude vystavená pri dodržaní prísnych bezpečnostných opatrení pôvodná listina Márie Terézie. „Mesto odoslalo viac ako 160 pozvánok na oslavu. Okrem významných miestnych osobností boli pozvaní aj prezidenti Maďarska a Slovenska,“ uzavrel Králik.