Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Pri Turnianskom hrade rastie vzácny žltý kvet, dostal sa aj na známku

Turniansky hrad, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Rumenica svieža je zákonom chránená trváca chlpatá bylina vysoká desať až 30 centimetrov, ktorá kvitne od júna do augusta.

Košice 12. marca (TASR) - Turisti, ktorí sa počas leta vyberú z Turne nad Bodvou (okr. Košice-okolie) na Turniansky hrad, môžu pri chodníku na hradnom vrchu obdivovať vzácny žltý kvietok. Dlho sa považoval za celosvetový endemit - druh, ktorý nikde inde nerastie, preto ho pomenovali rumenica turnianska (Onosma tornensis). S takýmto druhovým menom je vyobrazený aj na slovenskej poštovej známke z roku 1995.

Botanici, ktorí tieto rastliny skúmali, však napokon v roku 2014 došli k záveru, že rovnaké rastú aj v rumunskom Banáte. Ich meno sa tak zmenilo na rumenicu sviežu (Onosma viridis).

"Po podrobnom štúdiu viacerých rumunských lokalít druhu rumenica svieža sme zistili, že morfologicky ide o takmer totožné rastliny s rumenicou turnianskou. Tento predpoklad potvrdili aj molekulárne analýzy na úrovni DNA. Preto bolo rozumné upustiť od nesprávneho chápania tohto druhu a mohli sme deklarovať, že na Slovensku sa nachádza exkláva - izolovaná lokalita, respektíve niekoľko blízkych lokalít rumenice sviežej," priblížil pre TASR Pavol Mártonfi, riaditeľ Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach.

V minulosti sa pri "rumenici turnianskej" objavilo viacero hypotéz o jej pôvode. Podľa nich sa mal druh diferencovať po zavlečení príbuzných rastlín z juhu pri výstavbe Turnianskeho hradu talianskymi kamenármi, pri tatárskych nájazdoch v 13. storočí, či dokonca pri tureckých vpádoch v 16. až 17. storočí. "Na základe našich štúdií je však pravdepodobné, že druh rumenica svieža bol rozšírený na vhodných suchších lokalitách v celej karpatsko-panónskej oblasti v teplejšom období atlantiku pred 7750 až 5050 rokmi. Následné ochladzovanie podnebia spôsobilo, že areál druhu sa rozpadol a zostalo len viacero lokalít v Rumunsku a niekoľko v okolí Turne nad Bodvou," vysvetlil Mártonfi.

Ani najnovšie poznatky podľa neho pritom nijako "nezrušili" vzácnosť a jedinečnosť druhu rumenica svieža. Je stále endemitom, ale už nie turnianskeho hradného vrchu, ale o niečo širším, karpatsko-panónskym.

Rumenica svieža je zákonom chránená trváca chlpatá bylina vysoká desať až 30 centimetrov, ktorá kvitne od júna do augusta. V Slovenskom krase sa vyskytuje na štyroch lokalitách. "Druh je ohrozený predovšetkým zarastaním jednotlivých lokalít drevinami, čo súvisí s absenciou tradičného spôsobu využívania týchto plôch formou pasenia, predovšetkým kôz," uviedol botanik zo Správy Národného parku (NP) Slovenský kras Róbert Šuvada. V súčasnosti prebieha medzinárodný projekt, ktorého cieľom je obnoviť pastvu aj na menej dostupných svahovitých pasienkoch, čo by pomohlo aj tejto pozoruhodnej kvetine.