Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Pri Turzovskom jazere otvorili ohnisko s nabíjačkou na elektrobicykel

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Projekt smart ohniska bol financovaný z krajského rozpočtu vo výške 9700 eur a realizovala ho spoločnosť Antik.

Gelnica 21. júla (TASR) - Nové "smart ohnisko" v piatok otvorili pri Turzovskom jazere pri Gelnici. Ide o ďalšiu čiastkovú aktivitu na oživenie Turzovských kúpeľov. Okrem ohniska, miesta na sedenie či skladu na drevo sú jeho súčasťou fotovoltické panely, ktoré umožnia návštevníkom nabiť si telefón či elektrobicykel, informoval Košický samosprávny kraj (KSK).

Projekt smart ohniska bol financovaný z krajského rozpočtu vo výške 9700 eur a realizovala ho spoločnosť Antik. "Nové ohnisko pozostáva z opekacieho miesta, sedenia, skladu na drevo a disponuje aj elektrickými zásuvkami. Elektrické bicykle či kolobežky si za ten čas môžete nabiť v nabíjacej stanici. Zdrojom energie sú fotovoltické panely, ktoré čiastočne zabezpečujú aj zastrešenie pergoly. Ohnisko je voľne dostupné a využívať ho môže akýkoľvek návštevník areálu," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Projekt revitalizácie Turzovských kúpeľov, ktoré kraj odkúpil, podľa neho postupne napreduje tak, aby areál znovu slúžil svojmu pôvodnému účelu.

KSK informoval, že v areáli prebieha pasportizácia existujúcich objektov a všetkých inžinierskych sietí tak, aby celá lokalita bola pripravená na výstavbu "wellness spa rezortu s prvkami klimatických benefitov danej lokality". Ukončené bolo prvé kolo medzinárodnej architektonicko-ubranisticko-krajinárskej súťaže na projekt Turzovských kúpeľov a v máji prvýkrát zasadla odborná porota, ktorá posunula do druhého kola tri úspešné návrhy. Projekty musia rešpektovať historický ráz kúpeľov, napríklad na mieste vily Praha bude stáť nový objekt, ktorý musí odzrkadľovať jej pôvodný architektonický štýl. Na jar došlo k sanácii vily, keďže podľa posudkov statika musela byť zbúraná až po základy. Konečné vyhodnotenie súťaže sa podľa kraja uskutoční v auguste a na jeseň bude verejná prezentácia úspešných diel pre verejnosť.