Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Pri zbere a vývoze odpadu v Rimavskej Sobote nastanú viaceré zmeny

Ilustračné foto Foto: TASR/Miroslav Košírer

Hlavnou novinkou bude iný spôsob likvidácie odpadu, keďže ho už nebudú vyvážať na skládky do Lučenca a Poltára, ale spaľovať.

Rimavská Sobota 5. januára (TASR) – Samospráva Rimavskej Soboty, ktorá zabezpečuje zber a vývoz tuhého komunálneho odpadu (TKO) na území mesta a niekoľkých obcí v okrese prostredníctvom Technických služieb mesta (TSM), pripravila v tejto oblasti na rok 2016 niekoľko zmien. Ako TASR informoval primátor mesta Jozef Šimko, hlavnou novinkou bude iný spôsob likvidácie odpadu, keďže ho už nebudú vyvážať na skládky do Lučenca a Poltára, ale spaľovať.

„Som v kontakte s firmou, ktorá vybudovala novú prevádzku na pyrolýzu a spaľovanie TKO v obci Buzitka neďaleko Fiľakova. So spaľovaním začnú 1. júla 2016 a mám už na stole návrh príslušnej zmluvy, na základe ktorej k nim budeme odpad voziť,“ uviedol primátor s tým, že tento spôsob likvidácie smetí bude pre samosprávu ekonomicky výhodnejší. „Nebudeme napríklad platiť mýto. Naše nákladné vozidlá budú jazdiť popri obci Dúžava smerom na Buzitku a vyhnú sa tak spoplatneným hlavným cestám do Lučenca a Poltára, kam na skládky vyvážame odpad v súčasnosti,“ vysvetlil.

V tomto roku sa taktiež zvýšil počet obcí, v rámci ktorých rimavskosobotské TSM zabezpečujú zber a odvoz TKO. Doteraz to okrem okresného mesta boli Ožďany a Veľký Blh, od začiatku januára k nim pribudli Rimavské Janovce a Jesenské. Toto rozšírenie bolo podľa primátora možné aj vďaka spomínanej možnosti likvidácie odpadu spaľovaním. „Pokiaľ by nebola takáto situácia, zvažoval by som, či ísť do zberu TKO aj v ďalších obciach. Na skládkach, kam smeti vyvážame v súčasnosti, máme totiž určený limitovaný objem vyvezeného odpadu,“ objasnil Šimko.

Od začiatku januára sa v Rimavskej Sobote zároveň zvýšili poplatky za zber a vývoz TKO z 13 na 17 eur na osobu. „V minulosti však boli tieto poplatky na úrovni viac ako 20 eur. Na 13 eur boli znížené pred tromi rokmi. Podľa mňa išlo o príliš veľký pokles a neuvážený krok zo strany vtedajších poslancov. Ja som navrhoval 15 eur, čo by bolo postačovalo,“ povedal primátor s tým, že aktuálne zvýšenie je dohodou obidvoch mestských poslaneckých klubov a samospráva ho musela prijať z dôvodu nutných investícií. „Musíme investovať do obnovy motorových vozidiel, do zametacích strojov, nakladača a potrebujeme kúpiť tiež 400 kusov nových zberných nádob na TKO,“ priblížil.

Napriek zvýšeniu však podľa neho tieto poplatky zostávajú v Rimavskej Sobote na jednej z najnižších úrovní v rámci celého Slovenska. „Doteraz sme boli z hľadiska najnižšej ceny na druhom mieste, po zvýšení budeme niekde na siedmom až ôsmom,“ zdôraznil Šimko, ktorý zároveň upozornil na výraznú úsporu, ktorú mesto v tejto oblasti dosiahlo. „Za tri roky, počas ktorých zabezpečujeme zber a vývoz TKO sami prostredníctvom TSM, sme dokázali v porovnaní s predchádzajúcimi tromi rokmi ušetriť necelých 1,3 milióna eur,“ zakončil.