Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Priatelia Zeme opäť vyhlásili súťaž Miss Kompost

Dušan Janovíček (uprostred) z Ekotrendu Myjava víťaz súťaže Biopotravina roka, ktorou sa stala Špaldová tarhoňa pózuje spoločne s kolegyňami počas Trenčianskeho BIO jarmoku, 7. októbra 2011. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do súťaže sa môže zapojiť každý, kto doma kompostuje, bez ohľadu na zaužívané kritériá pri súťažiach typu miss.

Košice 22. júna (TASR) – Už druhý ročník celoslovenskej súťaže Miss Kompost vyhlásili organizácie Priatelia Zeme - SPZ a Centrum environmentálnych aktivít.

„Jej zmyslom je zvýšiť povedomie o kompostovaní ako súčasti moderného životného štýlu a tvorivosť ľudí pri využívaní biologického odpadu. Do súťaže sa môže zapojiť každý, kto doma kompostuje, bez ohľadu na zaužívané kritériá pri súťažiach typu miss,“ informoval TASE Branislav Moňok z Priateľov Zeme – SPZ.

Pripomenul, že prvý ročník súťaže bol veľmi úspešný a oboznámil širokú verejnosť názornými príkladmi z praxe, navyše vtipnou formou o možnostiach, ako sa dá jednoduchým spôsobom využiť biologický odpad zo záhrad a domácnosti na výrobu kvalitného hnojiva – kompostu.

„V druhom ročníku chceme vyzdvihnúť hlavne originalitu či svojské riešenia a poukázať tak na to, že kompostovanie môže byť jednoduché a zábavné,“ doplnil Moňok.

Pre zapojenie do súťaže stačí zaslať tri fotografie so stručným opisom svojho kompostu, kde kandidát na titul miss uvedie miery svojho kompostu - výšku, šírku, dĺžku prípadne iný relevantný rozmer, suroviny na ktorých si kompost pochutnáva či ďalšie jeho vlastnosti. Môže tiež pripojiť zaujímavú alebo humornú udalosť, ktorá sa mu pri kompostovaní prihodila. Zároveň si súťažiaci odloží vrecúško kompostu, ktorého kvalita môže rozhodnúť vo finále.

Súťažné vzorky kompostov súťaže Miss kompost 2011
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
„V súťaži nám ide hlavne o to, aby sme spropagovali kompostovanie ako súčasť modernej domácnosti a dobrej záhradkárskej praxe. Nie však použitím poučiek z kníh, ale príkladov priamo zo života,“ zdôraznil Moňok.

Kompostovanie je prírodný proces, pri ktorom dochádza k rozkladu biologických odpadov pomocou živých organizmov na kompost – organické hnojivo ideálne na pestovanie rastlín.

„Živiny obsiahnuté v biologickom odpade môžeme takto využiť a vrátiť ich späť do pôdy, z ktorej sme ich predtým pri pestovaní odobrali. Kompostovaním dokážeme navyše jednoducho znížiť množstvo odpadov z domácností takmer o polovicu. Práve preto organizujeme túto súťaž,“ uzavrel Moňok.