Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Príbehy v medailách odhalia príbeh archivára kremnickej mincovne

Na snímke Múzeum mincí a medailí v Kremnici v okrese Žiar nad Hronom. Foto: TASR Ján Krošlák

So svojimi príspevkami vystúpia aj bývalý správca a súčasný správca fondu medailí Múzea mincí a medailí.

Kremnica 28. februára (TASR) - Kremnické NBS - Múzeum mincí a medailí pripravuje podujatie Príbehy ukryté v medailách, počas ktorého svoj vlastný príbeh poodhalí historik a archivár kremnickej mincovne Peter Zoričák. Stretnutie pri príležitosti jeho životného jubilea sa uskutoční v kultúrnom priestore Akropola Kremnica 5. marca o 18.00 h.

Zoričák sa zaoberá výskumom tvorby a produkcie medailových razieb už štyri desaťročia. Ako informovalo múzeum, na stretnutí poodhalí svoj vlastný príbeh. "Prezradí, ako sa dostal k medailám, čím ho zaujali a ako sa stalo poznávanie kremnického medailérstva i podieľanie sa na ňom jeho srdcovou záležitosťou. Ale aj o tom, akú funkcia má medaila v spoločnosti, o vydavateľskej praxi v minulosti i súčasnosti i úskaliach pri zachovaní tradične vysokej kvality kremnického medailérstva," uviedli múzejníci.

So svojimi príspevkami vystúpia aj bývalý správca a súčasný správca fondu medailí Múzea mincí a medailí. Bývalý správca Daniel Haas Kianička predstaví zo zaujímavého a netradičného uhla pohľadu problematiku medailí ku korunovácii Karola III. na uhorského kráľa v Bratislave v roku 1712. Vysvetlí, čo znamenajú alegorické vyobrazenia a nápisy na jednotlivých medailách, poodhalí inšpiračné zdroje obrazov a textov na medailách.

Súčasný správca fondu medailí Juraj Hirčák porozpráva o pamätnej medaile k stému výročiu návštevy prezidenta Československej republiky T. G. Masaryka v mincovni, ktorej autorom je medailér Branislav Ronai. "Vďaka archívnym dokumentom a doteraz nepublikovaným fotografiám z podnikového archívu mincovne Hirčák priblíži slovom i obrazom túto veľmi zaujímavú epizódu z dejín mincovne a mesta Kremnica," uvádza múzeum.