Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na rekordné letečko môže priviazať stužku každý návštevník skanzenu

Dievčatá na Kvetnú nedeľu nosili stužkami ozdobenú halúzku po dedine, spievali a z domu do domu želali zdravie a úžitok v gazdovstve.

Pribylina 19. apríla (TASR) – Návštevníci pribylinského skanzenu sa budú môcť počas veľkonočného víkendu zapojiť do premiéry nevšedného rekordného pokusu. Tradičné letečko, pradávny symbol sviatkov jari a prebúdzajúcej sa prírody, ozdobia čo najväčším počtom podpísaných pestrofarebných stužiek.

"Ktokoľvek si prinesie približne metrovú stužku ľubovoľnej farby, na jeden koniec napíše svoje meno a na druhý bydlisko, bude ju môcť priviazať na pripravenú zelenú halúzku. Čím bude naše spoločné letečko bohatšie a pestrofarebnejšie, tým bude krajšie," uviedla pre TASR Anna Kolkusová z Liptovského múzea.

Zároveň vysvetlila, že letečko bola ešte donedávna živou obyčajou v katolíckych dolnoliptovských obciach. "Na Kvetnú nedeľu nosili stužkami ozdobenú halúzku dievčatá po dedine, spievali a z domu do domu želali zdravie a úžitok v gazdovstve. Dúfam, že týmto spôsobom oživíme tento prastarý zvyk," skonštatovala.

"Rekordné letečko využijeme ihneď v programe a necháme ho na obdiv do konca mesiaca. Potom stužky opatrne zvesíme, zvinieme a zapečatíme do maľovanej važeckej truhličky. Odomkneme ju až presne o desať rokov a verím, že si s mnohými účastníkmi radi zaspomíname, ako sa rodil tento originálny rekord," dodala Kolkusová.