Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Príchod jari v lesoch národného parku signalizuje vtáčí spev

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tatranská Lomnica 24. marca (TASR) - Jar sa hlási o slovo v týchto dňoch napriek stále prítomnému snehu a ranným mrazom aj v rozľahlých tatranských lesoch. Jej príchod signalizujú svojím spevom viaceré druhy vtákov.

"Nesmelé pískanie kuvička vrabčieho a pôtika kapcavého na rannom brieždení, strieda koncert drozdov plavých, trskotavých a drozdov kolohrivcov," priblížil Vladimír Michalec zo štátnych lesov Tatranského národného parku.

Ako dodal, s východom slnka počuť aj bubnovanie tesára čierneho, ďatľa veľkého a ďubníka trojprstého, ktoré dávajú na vedomie samičkám, že dutiny stromov sú už pripravené na hniezdenie.

"Vysokohorské plesá ešte spia ľadovým tichom, ale podhorské potoky už oživujú svojimi hlasmi žltkasté trasochvosty horské a tmavé vodnáre potočné. Celý deň sa pretekajú intenzívnym spevom zároveň pinky a brhlíky," uviedol Michalec.

Podľa jeho slov je v týchto dňoch na území tatranských lesov možné rozpoznať aj zvuky ďalších vtákov. "Pri troche šťastia na súmraku začujeme jemné cípkanie a uvidíme siluetu ozajstného posla jari, sluky lesnej."