Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Pride Dúhové Košice 2014 má podporiť práva neheterosexuálov

Pochod Dúhový Pride bol v júni aj v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medzi sprievodnými podujatiami budú premietanie filmov, diskusie, minitrh neziskových organizácií či populárna queer párty Tepláreň

Košice 14. septembra (TASR) - Druhý ročník podujatia Pride Dúhové Košice sa uskutoční v sobotu 27. septembra. Pôjde o pochod za viditeľnosť a ľudské práva ľudí s inou než heterosexuálnou identitou. Podujatie sa začne o 13.00 h na Hlavnej ulici na pódiu pri Dolnej bráne. "Témou tohto ročníka je história LGBT hnutia na Slovensku a v zahraničí," informoval TASR riaditeľ podujatia Róbert Furiel.

Podľa neho je potrebné poukázať na dlhoročnú snahu LGBT hnutia o zrovnoprávnenie ľudí s neheterosexuálnou identitou. Organizátori tak chcú ukázať historický vývoj tejto témy na Slovensku i vo svete. "Mnohí LGBT ľudia odchádzajú do zahraničia, lebo je to pre nich jednoduchšie. Tam ich akceptujú a môžu žiť šťastne v partnerskom vzťahu, ktorý u nás zatiaľ štát nechce uznávať. I tam to však pred 20 – 30 rokmi nevyzeralo 'ružovo'. A práve na to chceme poukázať, že jedine sústredená snaha každého jednotlivca a spoločný tlak na spoločnosť zlepšia ich situáciu," uviedol Furiel.

Akcia má tiež za cieľ šíriť myšlienky prijatia nehetero ľudí aj na východe Slovenska. Pochod si podľa riaditeľa kladie za úlohu aktivizovať a zapojiť komunity, ktoré žijú aj ďalej od hlavného mesta, dať im nádej, že nie sú sami a že sa niečo dobré deje i  v Košiciach.

Medzi sprievodnými podujatiami budú premietanie filmov, diskusie, minitrh neziskových organizácií či populárna queer párty Tepláreň. Pride Dúhové Košice tiež predstavia výstavu o jednom z prvých slovenských aktivistov za práva homosexuálnej menšiny Imrichovi Matyášovi.

Pride Dúhové Košice je dobrovoľná nezisková akcia zastrešená občianskym združením Saplinq a organizovaná skupinou aktivistiek a aktivistov.

Projekt Pride Dúhové Košice - Sme v tom spolu získal podporu 4189 eur z Fondu pre mimovládne organizácie, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2009-2014. Cieľom projektu je posilnenie aktívneho občianstva.