Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Priebeh referenda v bratislavskej Karlovej Vsi je pokojný

Na snímke prebiehajúce referendum v Karlovej Vsi na tému rezidenčného parkovania a zakázania hazardu, ktoré sa koná súbežne s parlamentnými voľbami do Národnej rady SR v Bratislave 5. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

V referende môže hlasovať 30.954 obyvateľov Karlovej Vsi.

Bratislava 5. marca (TASR) – Obyvatelia Karlovej Vsi dnes môžu voľby do NR SR spojiť aj s hlasovaním v miestnom referende, ktoré sa týka systému parkovania a prevádzky herní. Hlasovacie miestnosti pre referendum sa nachádzajú v tých istých budovách ako volebné miestnosti jednotlivých volebných okrskov.

Obyvatelia Karlovej Vsi svojím "áno" alebo "nie" odpovedajú v referende na tieto otázky: Súhlasíte so zavedením rezidenčného parkovania, pri ktorom dôjde k výraznému zníženiu počtu vyhradených parkovacích miest na území mestskej časti Bratislava - Karlova Ves? Súhlasíte so zákazom prevádzkovania hazardných hier na území mestskej časti Bratislava - Karlova Ves?

V priestoroch Základnej umeleckej školy J. Kresánka na Karloveskej ulici využil možnosť spolurozhodnúť o budúcnosti štátu i miestnych pravidiel aj Tibor, ktorý je presvedčený, že konanie referenda v deň volieb je jedinou možnosťou, ako dosiahnuť relevantnú účasť na hlasovaní. Ako však priznal pre TASR, nemyslí si, že v otázke parkovania referendum niečo zmení. "S parkovaním je problém preto, lebo na 100 parkovacích miest pripadá 150 áut, toto vie aj mestská časť," uviedol.

Iných Karlovešťanov, ktorí sa zúčastnili na referende, skôr trápi problém s prevádzkou herní a hazardných hier na území mestskej časti, ďalší sa zúčastnili referenda, hoci si myslia že sú dôležitejšie témy. "Napríklad školstvo, detské ihriská, všeobecne aktivity pre deti a mládež v Karlovej Vsi," uviedla jedna z hlasujúcich. "Ale keď už som tu a mám právo sa vyjadriť, tak to právo využijem," dodala.

Podľa hovorcu mestskej časti Bratislava - Karlova Ves Branislava Heldesa zatiaľ hlasovanie nenarušila žiadna mimoriadna udalosť. Priznal, že mestská časť má informácie o tom, že niektorých Karlovešťanov pomýlila petičná akcia Iniciatívy zastavme hazard, ktorá sa koná aj v lokalite Karlovej Vsi. "Niektorí podpísali petíciu a mysleli si, že už je tým vybavené referendum," vysvetlil Heldes.

V referende môže hlasovať 30.954 obyvateľov Karlovej Vsi. Okrem Slovákov to môžu byť aj cudzinci, ktorí majú v mestskej časti trvalý pobyt. Podobne ako pri voľbách, aj v referende sa krúžkuje. V odpovedi volič zakrúžkuje jednu z dvoch možností. Môže odpovedať na obe otázky v referende alebo len na jednu z nich. Občania môžu tiež požiadať o hlasovanie prostredníctvom prenosnej volebnej urny.

Neoficiálne výsledky budú známe po polnoci, v priebehu nedele (6.3.) ich mestská časť zverejní na svojej stránke i prostredníctvom sociálnej siete. Oficiálne výsledky oznámia na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční v utorok 8. marca.