Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

PRIESKUM: V boji o post primátora Bratislavy vedie I. Nesrovnal

Na snímke súčasný primátor hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR - Michal Svítok

Nesrovnal získal v prieskume 30,9 percenta. Druhý skončil nezávislý kandidát a bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika so ziskom 23,6 percenta.

Bratislava 9. júla (TASR) – Ak by sa v Bratislave konali komunálne voľby na prelome júna a júla, v zápase o post primátora hlavného mesta by zvíťazil jeho súčasný šéf Ivo Nesrovnal (nezávislý). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si objednal volebný tím kandidáta na bratislavského primátora Matúša Valla.

Nesrovnal získal v prieskume 30,9 percenta. Druhý skončil nezávislý kandidát a bývalý generálny riaditeľ RTVS Václav Mika so ziskom 23,6 percenta. Nasleduje nezávislý kandidát s podporou OĽaNO, SaS, Sme rodina a súčasný starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva, ktorý v prieskume dosiahol 23,5 percenta. Hudobník, architekt a nezávislý kandidát s podporou mimoparlamentných strán Spolu - občianska demokracia a Progresívne Slovensko Matúš Vallo získal 17,2 percenta. Kandidátka na primátorku Bratislavy za mimoparlamentné KDH Caroline Líšková skončila v prieskume so 4,8 percentami. O post primátora Bratislavy chce v tohtoročných komunálnych voľbách zabojovať aj predseda mimoparlamentnej strany NAJ Viktor Béreš, vo výsledkoch prieskumu však nebol uvedený.

"S ohľadom na to, že nás ešte čaká niekoľkomesačná kampaň a vzhľadom k štatistickej chybe, ktorá je prirodzenou súčasťou každého prieskumu, možno konštatovať relatívne vyrovnané šance v boji o primátorskú stoličku medzi pánmi Nesrovnalom, Mikom, Mrvom a Vallom," skonštatoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Prieskum realizovala agentúra v dňoch 20. júna až 2. júla kombinovanou formou osobného a telefonického dopytovania. Výberovú vzorku tvorilo 1012 respondentov, ktorí reprezentujú dospelú populáciu Bratislavy s trvalým pobytom v meste z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania a okresu bydliska. Respondenti odpovedali na otázku - V novembri tento rok budú ďalšie komunálne voľby a v Bratislave sa opäť bude voliť primátor. Ak by sa tieto voľby konali už túto sobotu a kandidovali by nasledovní kandidáti a kandidátky, komu z nich by ste dali svoj hlas?

Voľby do orgánov samospráv obcí a miest sa budú konať 10. novembra.