Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Prievidzi plánujú rozšíriť kapacitu zariadenia núdzového bývania

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/Andrej Galica

Svoje služby poskytuje Harmónia od roku 2004. Zariadenie núdzového bývania má kapacitu 16 miest a v priebehu roka 2014 v ňom bolo ubytovaných celkom 21 osôb, z toho 8 rodičov a 16 nezaopatrených detí.

Prievidza 3. júla (TASR) - Nezisková organizácia Harmónia, ktorá v Prievidzi prevádzkuje útulok a zariadenie núdzového bývania, vlani hospodárila s takmer vyrovnaným rozpočtom. Jej príjmy dosiahli 91.358,31 eura, výdavky 91.571,89 eura. Vyplýva to z jej výročnej správy, ktorú vzali na vedomie prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň (30.6.).

Harmónia nie je závislá od rozpočtu mesta, je totiž financovaná zo štátneho. Ako poznamenala jej riaditeľka Oľga Ďurčenková, príjmy sa snaží každoročne získať aj z iných zdrojov, keďže dotácia zo štátneho rozpočtu nepokryje všetky jej aktivity. "My sme zo zákona povinní poskytovať priestor pre záujmové aktivity našich klientov. Nakoľko materiálne podmienky nám to doteraz neumožňovali, tak sme sa zamerali na získavanie prostriedkov od donorov dvoch percent z daní a takto sa nám v roku 2014 podarilo získať takmer 12.000 eur. Tieto sme použili na výstavbu detského ihriska a oddychovej zóny za oboma objektmi, ktoré máme na Košovskej ceste," priblížila.

Plány ako zveľadiť svoje zariadenia má nezisková organizácia aj v tomto roku. "Nakoľko záujem obyvateľov o naše služby stúpa, chceli by sme rozšíriť zatiaľ aspoň kapacitu zariadenia núdzového bývania, ktoré využívajú matky s deťmi. Chceli by sme dobudovať bezbariérový prístup do útulku, pretože našimi klientmi sú aj chorí občania s obmedzenou mobilitou. No a samozrejme, budeme sa snažiť ďalej získavať finančné prostriedky," načrtla Ďurčenková.

Svoje služby poskytuje Harmónia od roku 2004. Zariadenie núdzového bývania má kapacitu 16 miest a v priebehu roka 2014 v ňom bolo ubytovaných celkom 21 osôb, z toho osem rodičov a 16 nezaopatrených detí. Útulok s kapacitou 25 lôžok poskytol vlani pomoc 42 osobám, z toho 13 ženám a 12 klientom v dôchodkovom veku.