Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Prievidza: Mesto sa vlani zaoberalo jednou petíciou a 15 sťažnosťami

Na snímke Námestie J.C.Hronského v Prievidzi. Foto: TASR Alexandra Moštková

Oproti roku 2020, keď mesto evidovalo celkovo deväť podaní, ide o nárast o viac ako 77 percent.

Prievidza 6. marca (TASR) - Časť obyvateľov Prievidze sa vlani prostredníctvom petície dožadovala, aby mesto nezrealizovalo výsadbu stromov na verejnom priestranstve medzi Ulicou energetikov a Ulicou Vavrinca Benedikta. Keďže petícia mala nedostatky a predkladateľ ich v zákonnej lehote neodstránil, mesto ju odložilo.

Samospráva mesta sa vlani zaoberala i 15 sťažnosťami, vyplýva ďalej z informatívnej správy, ktorú na svojom rokovaní tento týždeň vzali na vedomie mestskí poslanci. Oproti roku 2020, keď mesto evidovalo celkovo deväť podaní, ide o nárast o viac ako 77 percent.

"Vlani sa vybavila i jedna petícia z decembra 2020 a jedna petícia z minulého roka. Z 15 sťažností jedna prešla do roku 2022, podali ju v decembri, ďalších 14 sme vybavili, ale z toho sme sedem odložili," doplnil referent pre správne delikty, priestupky, sťažnosti a petície Mestského úradu v Prievidzi Anton Pišta.

Aj keď podľa neho možno ide o veľký počet odložených sťažností, mesto musí postupovať podľa zákona. "Každá sťažnosť a petícia musí mať svoje náležitosti, preto chcem upozorniť, že ak chce niekto podať petíciu, nech si skôr pozrie petičný zákon alebo zákon o sťažnostiach, ako má také podanie vyzerať," vysvetlil.

Mesto pravidelne zaznamenáva sťažnosti, ktoré sa týkajú miestnych daní a poplatkov a úľav z nich, mestskí policajti zase vlani mali sťažnosť od "antivaxera", ktorý odmietal protipandemické opatrenia, priblížil Pišta. "Od sťažovateľky sme dostali niekoľko rovnakých podaní, kde sa sťažovala, že ju mestskí policajti ako svedkyňu neinformovali o tom, ako vec vybavovali. Evidujeme sťažnosti, ktoré sa týkajú stavebného úradu, či už štátneho stavebného dohľadu alebo jeho činnosti," dodal referent.