Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Na realizáciu zámerov obyvateľov vyčlenila Prievidza 40.000 eur

Foto: prievidza.sk

Po prvý raz budú môcť obyvatelia Prievidze rozhodovať o pridelení financií mesta na rôzne projekty.

Prievidza 6. decembra (TASR) - Po prvý raz budú môcť obyvatelia Prievidze rozhodovať o pridelení financií mesta na rôzne projekty. Na tento účel vyčlenila samospráva v budúcoročnom rozpočte 40.000 eur. Celý proces zastreší občianske združenie Utopia tak, aby bol odpolitizovaný. Zavedenie projektu odsúhlasili prievidzskí mestskí poslanci na svojom rokovaní v pondelok (5.12.).

"Chceme komunikáciu s verejnosťou posunúť do nových sfér, teda, aby si ľudia priamo povedali, na čo chcú určitú vyčlenenú čiastku použiť. Budú môcť navrhnúť rôzne projekty, podnety na verejných stretnutiach, kde sa budú podieľať na zostavovaní svojich predstáv. Následne, vo verejnom hlasovaní priamo povedia, čo chcú za vyčlenenú finančnú čiastku zrealizovať," uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje. Mesto Prievidza podľa neho vyčlenilo na participatívnu časť rozpočtu 40.000 eur, ďalších 5000 eur pôjde na rôzne režijné náklady.

Participácia obyvateľov pri tvorbe rozpočtov nie je na Slovensku novinkou, viaceré mestá majú zavedený tento projekt už dlhšie. "Aby aj ľudia mali dôveru voči tomuto procesu, my úradníci budeme iba v pozadí. Celý proces bude zastupovať občianske združenie Utopia, ktoré ako jediné na Slovensku tvorí participatívny rozpočet v tom návrhu, aký by mal byť. V niektorých mestách totiž poslanci alebo štatutári miest zastrešujú tento projekt, ale vzniká otázka, či ide naozaj o neutrálny a nezávislý spôsob riadenia verejnosti. Či projekty, ktoré navrhli ľudia, sú skutočne odpolitizované," vysvetlil hovorca mesta.

Náklady na projekty, ktoré navrhnú obyvatelia na viacerých verejných stretnutiach, môžu mať rôznu výšku, preto ešte podľa Ďurejeho nie je jasné, koľko ich samospráva podporí. Radnica zatiaľ neuvažuje, že by sumu na ich financovanie navýšila, keďže ide o pilotný projekt. Zámery, ktoré mesto bude realizovať, budú Prievidžania vyberať rôznymi spôsobmi.