Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

V Prievidzi spustili novú službu. Požičovňu zdravotníckych pomôcok

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Novú službu bude poskytovať združenie pre zdravotne postihnutých, chorých, starších ľudí i pre deti. Pri jej zavedení sa inšpirovalo v susednej Českej republike.

Prievidza 21. júna (TASR) - V prievidzskom regióne začala fungovať požičovňa zdravotníckych pomôcok. Novú sociálnu službu spustilo občianske združenie Spolu sme Prievidza v tomto období, informoval dnes na tlačovej konferencii predseda združenia Michal Dobiaš.

"Často sme svedkami rôznych životných situácií, že ľudia na uľahčenie svojho života pri chorobe, ktorú majú, sú odkázaní na nejakú zdravotnícku pomôcku a, žiaľbohu, niekedy dlho trvá, kým ju vybavia prostredníctvom zdravotného poistenia. V tom horšom prípade sa stáva, že obyvatelia nemajú nárok na zdravotnú pomôcku zo zdravotného poistenia. Preto reflektujeme na tento problém a zriaďujeme požičovňu zdravotníckych pomôcok," ozrejmil Dobiaš.

Novú službu bude poskytovať združenie pre zdravotne postihnutých, chorých, starších ľudí i pre deti. Pri jej zavedení sa inšpirovalo v susednej Českej republike. Záujemcovia si budú môcť požičať konkrétnu zdravotnú pomôcku, ktorú potrebujú. "Môže to byť sprchové kreslo, polohovacia posteľ, chodítko, invalidný vozík alebo akákoľvek iná pomôcka, o ktorej nám dajú vedieť, že ju potrebujú, my sa ju budeme snažiť zakúpiť, zabezpečiť a následne ju požičať," konkretizoval predseda združenia.

Ľudia si budú môcť pomôcku i vyskúšať a ak im nebude vyhovovať, môžu ju vymeniť. "Z každej pomôcky existuje niekoľko typov, niekoľko výrobcov a nemusí to sedieť každému. Toto má výhodu, že si klient vyskúša všetky pomôcky, ktoré potrebuje, a určí si, že táto je vyhovujúca a môže si ju potom nechať predpísať. Chceme dávať klientom aj presne kód zdravotníckej pomôcky, aby to, čo mali odskúšané, aj dostali na recept," dodal lekár a člen občianskeho združenia Peter Oulehle.

Služba za poplatok zatiaľ funguje virtuálne bez stáleho pracoviska. Záujemcovia o ňu majú k dispozícii internetovú stránku www.pozicovnapomocok.sk, pomocou ktorej si môžu konkrétnu pomôcku objednať. Následne si ju po podpísaní zmluvy môžu odviezť zo skladu. Združenie podľa Dobiaša uvíta i darovanie pomôcok, ktoré ľudia už nepotrebujú. Spolu sme Prievidza plánuje osloviť i dotknuté inštitúcie a lekárov, ktorým chce službu predstaviť, tiež tak chce reflektovať na konkrétne požiadavky od obyvateľov.