Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Prievidza chce rekonštruovať športovú halu, žiada dotáciu od vlády

V sobotu 10. mája 2014 hráči BC Prievidza nenastúpili na štvrtý duel finále extraligy basketbalistov v Prievidzi. Začiatok zápasu proti Interu Bratislava bol stanovený na 18.00 SELČ, rozhodcovia po 15-minútovom čakaní však stretnutie zrušili, pretože pripravený tím hostí nemal proti komu hrať. Podľa oficiálneho stanoviska Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) o osude súboja rozhodne v sobotu večer Hráčska komisia SBA. Na snímke hráči Prievidze na balkóne športovej haly počas krátkeho stretnutia s fanúškmi, ktorí sa v čase plánovaného konania zápasu zhromaždili pri hale. Foto: TASR/Dušan Hein


Prievidza 2. októbra (TASR) - Po oprave sociálnych zariadení a pripravovanej výmene osvetlenia nad hlavnou palubovkou by sa športová hala v Prievidzi mala dočkať ďalšej rekonštrukcie. Mesto, ktoré ju len nedávno opätovne získalo po 17 rokoch do prenájmu, zareagovalo na výzvu Úradu vlády SR a podalo žiadosť o dotáciu.

"Športová hala v Prievidzi bola kedysi pýchou Prievidzského okresu. Otvorená bola v roku 1977 ako jedna z najmodernejších všešportových hál v bývalom Československu. Zub času však na nej zanechal svoje stopy. Hoci stále patrí ku kvalitným halám na Slovensku, vyžaduje si rekonštrukciu. Výsledkom dlhodobého nedostatku investícií je zlý technický stav objektu a jeho vysoká energetická náročnosť," uviedol predseda prievidzskej mestskej komisie športu Branislav Bucák.

Ako pokračoval, investície do haly by mali byť prioritou v oblasti rekonštrukcie športovísk v meste, keďže ju denne využívajú až do večerných hodín vyznávači rôznych športov, najmä basketbalisti, volejbalisti, zápasníci či športové gymnastky a gymnasti. "V tomto roku mesto Prievidza zo svojho rozpočtu opravilo časť sociálnych zariadení vo výške 13.000 eur, v súčasnosti sa pripravuje výmena osvetlenia nad hlavnou palubovkou. Predpokladaná výška investície je 50.000 eur a realizácia je naplánovaná na koniec tohto roku," pripomenul.

Nedávno mesto podalo žiadosť o poskytnutie dotácie na ďalšiu rekonštrukciu haly. Reagovalo tak na výzvu, ktorú vyhlásil Úrad vlády SR v rámci programu Podpora rozvoja športu na rok 2014. "Samospráva žiada o dotáciu vo výške 46.000 eur, ktorá by sa mala využiť na výmenu vstupných dverí a interiérových stien v športovej hale, ako aj kompletnú opravu ďalších sociálnych zariadení," spresnil Bucák.

Vysvetlil, že tepelno–izolačné vlastnosti objektu sú na hranici havarijného stavu a prevádzkové náklady sú veľmi vysoké, keďže dochádza k úniku tepla cez dverové výplne, ktoré sú technicky v nevyhovujúcom stave. "Zámerom podaného projektu je zvýšenie kvality podmienok na mládežnícky a seniorský šport, skvalitnenie prostredia pre návštevníkov haly i zlepšenie hospodárnosti prevádzky budovy," dodal s tým, že ak bude mesto so svojou žiadosťou úspešné, realizácia projektu by sa uskutočnila v prvej polovici roka 2015.