Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Prievidzi otvoria triedu pre deti s rečovými chybami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Špeciálna starostlivosť sa bude prelínať celým výchovno-vzdelávacím procesom, uplatňovať sa bude vo všetkých vyučovacích predmetoch i počas výchovy mimo vyučovania.

Prievidza 21. apríla (TASR) - Prvácka trieda pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou na I. Základnej škole (ZŠ) Sama Chalupku v Prievidzi sa otvorí v budúcom školskom roku. Deťom sa v nej bude venovať špeciálna pedagogička so zameraním na logopédiu, ktorá už aj tento rok vedie na škole krúžok pre deti s poruchami reči.


"Aj pri zápise si všímame, že detí s rečovými chybami pribúda. Potom s tým je problém, že deti sa v tom kolektíve medzi sebou vysmievajú, aj sa týmto deťom ťažšie zaraďuje do kolektívu. A práve naším cieľom je, aby si učiteľka svojich žiakov viedla na celom prvom stupni a tieto ich rečové chyby buď minimalizovala cvičením alebo úplne odstránila," uviedol riaditeľ školy Juraj Pasovský a doplnil, že tieto deti by už potom na druhom stupni boli zaradené do normálnych kolektívov.

Do triedy pre deti so zníženou komunikačnou schopnosťou by mali byť zaradené deti, ktoré majú nejakú väčšiu rečovú chybu. Deti však predtým musia prejsť vyšetrením v pedagogicko-psychologickej poradni, logopedickou diagnostikou a na navštevovanie tejto triedy ich musí odporučiť aj psychológ. Škola na otvorení triedy spolupracuje s prievidzským Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie.

"Keď aj z iných škôl prídu na vyšetrenie deti, ktoré majú odklad a v centre zistia, že by bolo pre ne vhodné navštevovať takúto triedu, centrum nám dá informáciu a my sa na rodičov detí nakontaktujeme," vysvetlil Pasovský.

Zatiaľ takýmto vyšetrením a s doporučením navštevovať triedu prešli štyri deti. "Počet detí v tejto triede je od štyroch do ôsmich. Samozrejme, my by sme boli radi, keby triedu navštevovalo práve osem detí, lebo všetko je to o žiakoch a o peniazoch, tak aby sme sa neskôr nedostali do nejakých finančných problémov," uzavrel Pasovský.

Špeciálna starostlivosť sa bude prelínať celým výchovno-vzdelávacím procesom, uplatňovať sa bude vo všetkých vyučovacích predmetoch i počas výchovy mimo vyučovania. Ak sa prvácka trieda pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou osvedčí, škola plánuje otvoriť triedy s rovnakým zameraním aj počas nasledujúcich školských rokov.