Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Regióny

Výstava v Prievidzi predstavuje históriu včelárstva a pernikárstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Podujatie predstavuje vývoj významného hospodárskeho odvetvia v regióne hornej Nitry od najstarších známych počiatkov.

Prievidza 14. decembra (TASR) - Včelárstvo a pernikárstvo na hornom Ponitrí prezentuje premiérová výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Historické premeny významného hospodárskeho odvetvia regiónu a s ním súvisiaceho sladkého remesla si tam návštevníci môžu pozrieť do 3. mája 2024. TASR o tom informovala múzejná pedagogička Zita Radosová.

"Podujatie predstavuje vývoj významného hospodárskeho odvetvia v regióne hornej Nitry od najstarších známych počiatkov, cez zlaté časy v polovici 20. storočia až pod dnešok," načrtol kurátor výstavy Ján Vingárik.

Vývoj podľa neho približuje prostredníctvom najrôznejších typov úľov, včelárskych pomôcok a dobových dokumentov zo zbierok Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi, ale aj viacerých ďalších pamäťových inštitúcií, včelárskych spolkov či súkromných osôb. "Na výstave nechýbajú rôznorodé a neraz originálne zdobené starobylé úle, dlabané z dreva či pletené zo slamy, ako ani niektoré prevratné vynálezy, ktoré z včelárstva spravili to, čo pod ním poznáme dnes," priblížil.

Medzi exponátmi z počiatkov moderného chovu včiel na hornom Ponitrí svojím pôvodom vynikajú predmety z pozostalosti jednej z najvýznamnejších osobností slovenského včelárstva - Prievidžana Kolomana Novackého. "Tradičnú výrobu medovníkov, po prievidzsky perníkov, na výstave reprezentujú predovšetkým bohato vyrezávané drevené pernikárske formy a dôstojné zastúpenie majú aj spracovatelia včelieho vosku - voskári," doplnil Vingárik.